Na konkursima za dodelu podsticajnih sredstava Ministarstva kulture Republike Srbije ustanovama kulture čiji je osnivač Grad Kragujevac opredeljen je iznos od 42 miliona dinara.

To je do sada najveći iznos opredeljenih sredstava što je pokazatelj da je Kragujevac identifikovan kao važan kulturni centar koji se razvija a koji publici nudi kvalitetne kulturne sadržaje, kazao je Miljan Bjeletić, član Gradskog veća za kulturu. Oblasti koje su zastupljene ovim konkursima su zaštita, prezentacija i digitalizacija kulturnog nasleđa, razvoj savremenog stvaralaštva kao što je pozorišna umetnost, muzičko stvaralaštvo, likovne, primenjene, vizuelne umetnosti , bibliotečka delatnost i Bjeletić je izdvojio poseban konkurs Gradovi u fokusu koji za cilj ima infrastrukturno unapređenje kulture a putem kojeg je za rekonstrukciju grejanja u Muzeju ’’21. oktobar’’ opredeljeno 15 miliona dinara i deo su ukupnog iznosa koje je grad dobio od Ministarstva .

Govoreći o značaju do sada najvećih sredstava koje je grad Kragujevac dobio kao podršku razvoju i unapređenju kulturne scene od resornog ministarstva, član Gradskog veća je ocenio da će doprineti još boljem, višem nivou kvaliteta koje će ustanove kulture moći da realizuju kroz opredeljena sredstva a i samim tim bogatiju kulturnu ponudu i unapređenje kulturne scene. Opredeljena sredstva Ministarva kuture pružaju mogućnost ustanovama kulture u Kragujevcu da realizuju svoje inovativne ideje i realizuju nove sadržaje namenjene različitim ciljnim grupama, rekao je član Gradskog veća za kulturu i izrazio zadovoljstvo zbog toga.

Imajući u vidu visinu dodeljenih sredstava, rekao bih da sada imamo utemeljenje i možemo da govorimo na temu decentralizacije kulture u Republici Srbiji, što je izuzetno afirmativno za grad Kragujevac i kulturnu scenu, ocenio je Bjeletić. On je posebno izdvojio konkurs Ministarstva kulture Gradovi u fokusu putem kojeg je Spomen park Kragujevački oktobar dobio 15 miliona dinara za rekonstrukciju grejanja u Muzeju ’’21. oktobar’’ a što je deo sredstava za regulisanje pitanja termotehničkih instalacija jer će grad obezbediti najmanje još toliko. Taj projekat je od važnosti za očuvanje misije i vizije Muzeja ’’21. oktobar’’ i omogućiti lakše funkcionisanje tokom zimskog perioda, budući da je u prvom delu godine Muzej posetilo više od 22 hiljade posetilaca, istakao je Bjeletić i najavio realizaciju u narednom periodu.

Intenzivnije apliciranje ustanova kulture na konkursima rezultiralo je dodeljenim sredstvima za ovu godinu a na neki način predstavljaju priznanje gradu Kragujevcu za kulturnu scenu koja se i dalje inovira i razvija.

O tome svedoče zvanični podaci iz 2018. godine kada smo prema izveštaju Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka na godišnjem nivou imali 620 programa, a prošle godine na osnovu izveštaja ustanova kulture dostigli oko 1400 programa zajedno sa programima udruženja građana što pokazuje da se kulturna scena grada razvija. Bjeletić je podsetio da je 2017. godine na godišnjem nivou u Kragujevcu bilo 175 hiljada posetilaca a tokom prošle godine 282 hiljade posetilaca, što je značajna razlika i pokazuje da su novine u programima priviukle mlade i decu. Sveukupnom slikom možemo da budemo vrlo zadovoljni i siguran sam da će se nastaviti i u narednom periodu, zaključio je Bjeletić.

 

Izvor (tekst i foto): www.kragujevac.ls.gov.rs