Tokom nevremena koje je prošle nedelje pogodilo Kragujevac ekipe Zavoda za urgentnu medicinu imale su povećan broj poziva i intervencija na terenu.

Lekari i za naredne dane savetuju oprez jer pored iznenadnih oluja očekuje se i veliki pad temperature što može imati težih posledica po zdravlje stanovništva.

Jako nevreme praćeno kišom i olujnim vetrom koje je protekle nedelje pogodilo Kragujevac izazvalo je velike probleme na ulicama grada gde su na trotoare i kolovoz padale odlomljene grane stabala i delovi krovnih konstrukcija.

Ekipe Zavoda za urgentnu medicinu danononoćno su bile na terenu i tokom noći 6 osoba je spaseno i prevezeno u Univerzitetski klinički centar.

Po rečima meteorologa do kraja leta moguće je da će se ovakve nepogode ponoviti.

Stručnjaci savetuju oprez tokom oluja ove jačine.

Očekuje se da naredna dva dana budu najtoplija od početka leta.

Nakon temperatura vazduha od čak 40 stepeni koliko se očekuje u utorak, sledi značajno zahlađenje sa kišom i razlikom u temperaturi od 15 i više stepeni.

Hladniji talas će u utorak uveče najpre zahvatiti sever a zatim i ostatak naše zemlje.

Lekari apeluju na građane da budu oprezni pri ovakvim promenama vremena.

Iz Zavoda za urgentnu medicinu Kragujevac poručuju građanima, posebno hroničnim bolesnicima da redovno uzimaju propisanu terapiju i da za sve nedoumice i pogoršanje zdravstvenog stanja mogu da se jave na dežurne telefone ove službe 24 sata.

 

Izvor (tekst i foto): www.rtk.co.rs