Letnja kampanja dobrovoljnog davanja krvi biće održana sutra u prostorijama hotela Kragujevac od 10 do 16 časova.

S obrizom na to da je odziv na ovoj akciji u prethodnim godinama bio dobar, organizatori očekuju da se sutra prikupi stotinak jedinica dragocene tečnosti što će biti dovoljna količina za dalji rad Zavoda za transfuziju i pozivaju građane da se priključe akciji.

Kako bi se obezbedilo dovoljno zaliha krvi i krvnih produkta za nesmetano funkcionisanje Univerzitetskog kliničnog centra Kragujevac, Crveni krst u saradnji sa Zavodom za transfuziju i uz podršku lokalne samouprave svake godine organizuje veliku letnju kampanju dobrovoljnog davanja krvi.

Tokom letnjeg perioda i rizika od nastanka sezonskih deficita u zalihama krvi neophodno je podmiriti rezerve i potrebne doze.

Organizatori su uputili poziv davaocima svih krvnih grupa da ukoliko imaju dobru volju doniraju dragocenu tečnost, da se u što većem broju odazovu akciji i doprinesu očuvanju mnogih života, jer samo jedna jedinica krvi može spasiti čak tri života.

Dobrovoljni davaoci mogu biti zdrave osobe uzrasta od 18 do 65 godina starosti kod kojih se lekarskim pregledom i proverom krvne slike, utvrdi da davanje krvi neće ugroziti ni nju, niti osobu koja bi tu krv primila.

 

Izvor (tekst i foto): www.rtk.co.rs