U okviru programa „Leto u gradu za decu i mlade 2023.“ koji sprovodi Kancelarija za mlade u Amidžinom konaku je u saradnji sa Narodnim muzejom Šumadije održana kreativna radionica i vodička tura. Učesnike programa je u ime Grada Kragujevca pozdravio pomoćnik gradonačelnika za omladinu i saradnju sa Univerzitetom, Stefan Jovanović, dok ih je sa muzejskom postavkom upoznala kustos Narodnog muzeja Šumadije, Katarina Đurić.

Ovo je jedna značajna aktivnost kroz koju pokušavamo da mladima ukažemo na značaj kulturno-istorijskog nasleđa i usmeravamo ih da pored sportskih i drugih kreativnih sadržaja posećuju kulturna dešavanja i neguju istorijske i kulturne vrednosti grada, poručio je Jovanović.

Radionica kreće vođenjem kroz postavke u podrumu i na spratnom delu Amidžinog konaka, kao i kroz stalnu postavku na spratnom delu Umetničke galerije. Nakon toga, u zavisnosti od afiniteta, deca biraju između slagalica, bojanki ili slikanja onoga što je na njih ostavilo najjači utisak, objasnila je kustos Katarina Đurić.

Inače, ovo je bila prva ovogodišnja radionica dok će termini za avgust, u zavisnosti od broja zainteresovane dece, biti utvrđeni u dogovoru sa Kancelarijom za mlade.

 

Izvor (tekst i foto): www.kragujevac.ls.gov.rs