Crveni krst Kragujevca uz podršku grada Kragujevca danas je u hotelu Kragujevac organizovao veliku letnju akciju dobrovoljnog davanja krvi sa ciljem da predupredi sezonski deficit ove dragocene tečnosti, koji letnji period donosi. Od 10.00 do 16.00 sati do koliko je akcija trajala prikupljeno je 89 jedinica krvi. Bilo je zainteresovano 102 lica, ali je iz zdravstvenih razloga odbijeno 13. Prvi put krv je danas dalo 11 sugrađana.

Grad Kragujevac svake godine daje podršku tradicionalnoj letnjoj akciji prikupljanja krvi koju organizuju Crveni krst Kragujevca i Banka krvi jer je neophodna za adekvatno funkcionisanje sistema zdravstvene zaštite i spašavanje ugroženih života pacijenata u Univerzitetskom kliničkom centru Kragujevac prema kome gravitira dva miliona pacijenata iz šireg regiona, rekla je Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu. Akciji se odazvao veliki broj naših sugrađana, a posebno raduje to, dodala je ona što je bilo mladih koji su prvi put dali dragocenu tečnost.

Među učesnicima današnje letnje akcije dobrovoljnog davanja krvi, bili su i pripadnici Uprave za vanredne situacije-Vatrogasno spasilačke jedinice Kragujevac, čime su još jednom pored efikasnog odgovora na sve nesreće, pružanjem podrške u saniranju požara u Grčkoj, opravdali svoj status „heroja zajednice“.

Inače, kao prijatelj ovogodišnje velike letnje akcije SPD Radnički je svim davaocima poklonio po pet karata za otvoreni bazen.

 

Izvor (tekst i foto): www.kragujevac.ls.gov.rs