Tradicionalnim pucnjem iz trešnjevog topa, večeras je u Stragarima otpočela privredno- turističku manifestaciju „Šumadijski dani šljive“ koju je svečano otvorila Jelena Tanasković, ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Htela bih pre svega da pozdravim poljoprivrednike koje predstavljam u Beogradu, da im kažem da imaju svu podršku da nastave da se bave baš ovim čime se bave i zbog čega smo večeras ovde – šljivom kao našim prepoznatljivim i dalekopoznatim proizvodom. Svaki stranac koji je došao u našu zemlju i probao neki proizvod od šljive, bilo da je to slatko, suva šljiva ili rakija, otišao je sa širokim osmehom i tražio je „za poneti“. Hvala vam što negujete šljivu koja je postala srpski brend – kazala je Tanasković.

U ime Grada Kragujevca, generalnog pokrovitelja ove manifestacije, zvanice, učesnike i posetioce pozdravio je gradonačelnik Nikola Dašić.

Gradonačelnik je istakao da je grad odlučio da oživi ovu manifestaciju, pre dve godine, jer je važno da negujemo tradiciju, čuvamo neke naše šumadijske i srpske vrednosti, da promovišemo prirodne lepote i turističke potencijale ovog podrudničkog kraja i podržimo šumadijskog domaćina. Da mu damo priliku da nauči nešto novo, kroz stručna savetovanja i tribine ali i mogućnost da se zabavi i druži.

Ministarka Tanasković je u pratnji domaćina, gradonačelnika Nikole Dašića i njegovih saradnika, uoči otvaranja manifestacije, obišla štandove i razgovarala sa izlagačima u Ulici šumadijske šljive koja vodi ka Lovačkom domu.

Povodom svečanog otvaranja „Šumadijskih dana šljive“, na bini kod Lovačkog doma, koncert je održao folklorni ansambl Centra za negovanje tradicionalne kulture „Abrašević“. Nakon obraćanja i svečanog otvaranja, održan je koncert Zorice Brunclik.

 

Izvor (tekst i foto): www.kragujevac.ls.gov.rs