Toplo, tropsko ostrvo Okinava u Japanu je dom zapanjujućeg broja zdravih, srećnih i živahnih ljudi koji žive preko 100 godina.

“Ne postoji jedna namirnica koja je najbolja”, rekla je Buetneru Jukie Mijaguni, učiteljica kuvanja s Okinave u Netflixovoj dokumentarnoj seriji ‘Live to 100: Secrets of the Blue Zones’.

Umesto toga, jedinstveni pristup hrani s Okinave datira stotinama godina unatrag, iz vremena kada je njihova grupacija ostrva bila deo kraljevstva Ryukyu, a hrana se smatrala lekom, prenosi Insider.

Kuvari s Okinave će vam najverovatnije reći da, za razliku od konvencionalne medicine, ne postoji jedinstveni tajni umak, niti jednostavna tableta za uzimanje. Umesto toga, postoji najmanje sedam ključnih namirnica koje pomažu u promovisanju zdravlja i dugovečnosti. Ljubičasti batat – glavna namirnica

U 1950-im, kada je ostatak Japana preživljavao na ishrani od oko 50 odsto pirinča, Okinavljani su dobijali 67 odsto svojih dnevnih kalorija iz ljubičastog batata koji su zvali beni imo. Ovi “otporni na tajfune”, zdravi složeni ugleni hidrati puni su vlakana, kaže Buetner, i dolaze s više antioksidansa od borovnica. Zeleno lišće duda

Mikaguni kaže da su listovi duda dobri za ublažavanje upale grla. Istraživanja pokazuju da lišće duda bogato hranjivim materijama takođe može da pomogne u borbi protiv upala i regulisanju šećera i holesterola u krvi. Supa od lignje

Ova slana supa sadrži enzime, aminokiseline i hormone koji mogu da ojačaju imunitet i poboljšaju krvni pritisak. Mijaguni kaže da je to dobar način za “detoksikaciju”.

Morska trava asa

Morske alge pune su hranjivih materija, poput joda i antioksidansa koji održavaju naše ćelije zdravima. Stanovnici Okinave jedu ovu posebnu sortu kako bi se rashladili tokom vrućih dana, kaže Mijaguni.

Pelin

Listovi ove biljke imaju gorak ukus koji se dobro slaže sa svinjetinom i može da potpomogne varenje.

Goja

Ova japanska gorka tikva, koja se ponekad naziva i gorka dinja, jedno je od omiljenih povrća na Okinavi za ubacivanje u jela koja se prže na tiganju. Goja je puna materija koje mogu da pomognu u snižavanju šećera u krvi, što bi moglo da objasni zašto Okinavljani tradicionalno imaju niže stope dijabetesa od ostalih Japanaca.

Okinavski tofu

Kao i drugi tofui, ovo je hrana bogata sojom koja je dobra za srce i može da pomogne u snižavanju holesterola. No, okinavski tofu daje još više proteina i zdravih masnoća nego drugi jer se sojino zrno cedi sirovo pre kuvanja umesto posle. Ovaj stil tofua zove se shima-dōfu, što znači “ostrvski tofu”, i vrlo je čvrst, jer se tradicionalno pravi s više slanog koagulansa nego tofu na kopnu.

Takođe, na njihovim tanjirima ima veoma malo mesta za crveno meso ili prerađenu hranu. Umesto toga, njihovi tanjiri su ispunjeni biljkama – hranom bogatom vlaknima i esencijalnim nutrijentima koja, osim što je ukusna, takođe štiti od hroničnih bolesti.

 

Izvor (tekst i foto): https://www.b92.net/zdravlje/ishrana.php?yyyy=2023&mm=08&dd=30&nav_id=2389762