Niš, decenijama znan kao „grad elektronike”, na najboljem je putu da povrati reputaciju po kojoj je decenijama bio prepoznatljiv širom sveta

Niš – Ministarstvo za javna ulaganja objavilo je sredinom prošle sedmice tender za izgradnju i proširenje naučnotehnoloških parkova u Kruševcu, Čačku i Nišu. Ukupna vrednost ulaganja države veća je od 70 miliona evra. Investicija predviđa izgradnju 40.000 kvadratnih metara prostora za istraživački rad i poslovanje firmi i kompanija u sektoru informacionih tehnologija. U novim objektima, pored svih ostalih, radiće, istaknuto je, više od 1.600 inženjera. Kako je napomenuto, buduće investicije u Nišu, Čačku i Kruševcu doprineće bržem razvoju inovacione delatnosti, tehnološkog preduzetništva i IT sektora, kao i otvaranju novih radnih mesta.

Koliko će ulaganje u dogradnju Naučnotehnološkog parka u Nišu biti od značaja za sam grad i celu južnu i jugoistočnu Srbiju, nepotrebno je posebno govoriti. Otvoren pre tri i po godine, sadašnji NTP ispunio je sva očekivanja, ali i sve postojeće kapacitete, rekao je nedavno Milan Ranđelović, direktor ove institucije. Zato se razmišljalo ne samo o proširenju i dogradnji postojećeg već i o izgradnji još jednog naučnog parka.

Znano je šta je elektronika značila za grad na Nišavi i njegovu reputaciju širom Evrope i sveta. U drugoj polovini prošlog veka „EI Niš” je bio najveći privredni gigant u Srbiji i jedan od najvećih u Jugoslaviji, s obzirom na to da je na vrhuncu moći zapošljavao čak 27.000 radnika.

Niš je decenijama, u pravom smislu reči, bio „grad elektronike”. Na Elektronskom fakultetu školovali su se i stasavali najstručniji kadrovi ne samo za nišku nauku, istraživački rad i privredu već i za celu Srbiju, Jugoslaviju, zemlje Balkana i mnogo šire. A „Elektronska industrija Niš”, kao i sve slične njoj u našoj zemlji, bila je trust mozgova, centar naučnoistraživačke delatnosti i lansirna rampa za proboj i plasman u svet vrhunskih inovacionih dostignuća, ništa manje značajnih od onih do kojih se dolazilo u Japanu, Kini, SSSR-u, Nemačkoj ili SAD…

Nažalost, „Elektronska industrija” je ugašena i propala, ali je opstao Elektronski fakultet Univerziteta u Nišu, nastavivši svoju naučnoobrazovnu misiju. Iznedrio je desetine hiljada inženjera, istraživača i naučnih radnika.

Kada se, do pre nekoliko godina, na pomen „Elektronske industrije” i Niša kao „grada elektronike” s tugom konstatovalo „nekad bilo, sad se pripoveda”, niko nije očekivao da će se danas na istu temu sasvim drugačije govoriti. Već se čuje – „nekad bilo, i opet će”.

Izvor: Politika