Korisnici socijalne pomoći u okolnim naseljima sada pet dana u nedelji mogu da pojedu kuvani obrok, za razliku od prethodnog perioda kada su ostvarivali pravo na pakete namirnica na mesečnom nivou

Pančevo – Kuvani obroci za socijalno ugrožene građane, od ovog meseca, stižu i do sela na teritoriji Grada Pančeva. Distribuiraju se na punktovima pri mesnim zajednicama, a u samom gradu, kao i do sada, u klubovima za odrasla i stara lica. Dnevno se sada podeli oko hiljadu obroka, i to, 600 u okolnim mestima i oko 400 u Pančevu čime je, kako napominju nadležni, usluga narodne kuhinje, koja je odnedavno i programska aktivnost Crvenog krsta Pančevo znatno unapređena. Dostupnost bar jednog toplog obroka u toku dana, namesto paketa namirnica na mesečnom nivou, predstavlja mnogo više u socijalnom i humanom pristupu korisnicima koje su različite životne okolnosti dovele u situaciju da ostanu bez sredstava za osnovne životne potreba, pa i za hranu, napominju u pančevačkom Crvenom krstu.

„Topli kuvani obrok ne može ništa da zameni, a pre svega on predstavlja sigurnost za socijalno ugrožene, a nekima je to jedini  dnevni topli obrok. Ova usluga za njih znači da će svakoga dana u isto vreme moči da računaju na topli obrok. Cilj je, pre svega, da stignemo do onih korisnika koji iz različitih razloga nisu bili u  mogućnosti  da dođu do ovakve vrste podrške i da odmah pomognemo nekome koga muči takav problem. A ta mala, ali trenutna pomoć nekada je najdragocenija”, napominje Milica Todorović, sekretarka Crvenog krsta Pančevo.

Obroci se pripremaju i distribuiraju pet dana u nedelji, uz dva paketa hrane za vikend za sve koji ostvaruju ovo pravo po osnovu rešenja Centra za socijalni rad, ali i penzionere sa malim primanjima i osobe koje nisu u stanju da same sebi spreme ili obezbede obrok. Za realizaciju ovog programa, resorno ministarstvo opredeljuje sredstva za obezbeđivanje deset osnovnih prehrambenih artikala prema utvrđenom normativu, za devet meseci po korisniku koji inače mogu da ručaju u prostorijama Klubova za odrasla i stara lica, obrok mogu i da preuzmu, a teže pokretnim i nepokretnim korisnicima obroci se dostavljaju na kućnu adresu. Svi obroci se pripremaju u kuhinji Gerontološkog centra Pančevo, na osnovu unapred sačinjenog jelovnika o kojem brinu šef kuhinje i komisija za ishranu centra. Korisnici usluge ističu da su zadovoljni pripremljenom hranom, higijenom i odnosom domaćica prema njima.

Narodna kuhinja u Pančevu postoji više od tri decenije, funkcioniše pri klubovima za odrasla i stara lica i predstavlja važan vid pomoći socijalno najugroženijim građanima, koji tu mogu i da provedu određeno slobodno vreme. Rad klubova u potpunosti finansira Grad Pančevo.

U pančevačkom Crvenom krstu nadaju se da će, uz pomoć privrede i drugih donacija, priprema i distribucija kuvanih obroka narodne kuhinje u Pančevu i njegovim selima biti i dodatno unapređena i obogaćena.

Izvor: Politika