Novoizgrađeni vrtić „Roda” u okviru Predškolske ustanove „Jelica Stanivuković Šilja” u Šidu danas su svečano otvorili Slavica Đukić Dejanović, ministarka prosvete, Nikola Pontara, šef kancelarije Svetske banke u Srbiji i Zoran Semenović, predsednik opštine Šid.

Na površini od oko 1.100 metara kvadratnih novo obdanište moći će da primi 140 mališana u sedam vaspitnih grupa. Izgradnja ovog objekta trajala je 12 meseci i završena je u predviđenom roku. Koštala je 131 milion dinara. Za opremanje novog vrtića didaktičkim materijalima i nameštajem izdvojeno je šest miliona dinara, a za svu decu sa teritorije opštine Šid koja žive u seoskom i ruralnim područjima organizovan je prevoz kombijem.

− Danas otvaramo novi vrtić za još 140 mališana. Biće to četvrti objekat ove ustanove u gradskom području, koji će sa vrtićima u 17 seoskih sredina činiti mrežu predškolskih ustanova koje otvaraju vrata mališanima ove lokalne samouprave. Cilj Ministarstva prosvete jeste da se poveća broj dece obuhvaćene predškolskim vaspitanjem i obrazovanjem. Uz podršku Svetske banke gradimo i dograđujemo vrtiće i time obezbeđujemo još 11.000 novih mesta za mališane širom Srbije − rekla je Đukić Dejanović, saopštilo je ministarstvo kojim rukovodi.

Otvaranje obdaništa „Roda”, navodi se dalje u saopštenju, Nikola Pontara ocenio je kao uspešan primer saradnje prosvetnog vrha i Svetske banke u Srbiji. Iskazao je i stav da je ulaganje u dečji razvoj od ranog uzrasta među najpametnijim delima jedne države, a da pohađanje predškolske ustanove deci znači za ceo život − postavlja jaku osnovu za njihov intelektualni, društveni, emocionalni i fizički razvoj.

− Deca koja pohađaju predškolsku ustanovu pokazuju bolje akademske rezultate, uživaju veće prihode tokom svog života i manje je verovatno da će ispoljiti probleme u ponašanju. Kvalitetno obrazovanje u ranom detinjstvu takođe je veoma moćno sredstvo za borbu protiv siromaštva i nejednakosti i za izgradnju ljudskog kapitala za budućnost − kazao je Pontara.

Novi vrtić PU „Jelica Stanivuković Šilja” u Šidu, po rečima predsednika ove opštine Zorana Semenovića, jedan je od najvažnijih projekata, ne samo po vrednosti izvedenih radova već po neizmernom značaju koji ima za roditelje dece predškolskog uzrasta.  

Izvor: Politika