Matični mleč (Royal Jelly) zaslužio je atribut kraljevski zahvaljujući činjenici da predstavlja vrhunac prirodne biosinteze jer sadrži sve neophodne supstance za rast, razvoj i normalno funkcionisanje organizma.

Šta je u stvari matični mleč?

Matični mleč jedan od manje poznatih pčelinjih proizvoda. Nastaje lučenjem pljuvačnih žlezda pčela radilica i samo privremeno (prva tri dana) služi kao hrana za sve larve. U tom periodu su sve larve, a njihov broj se meri hiljadama, zdrave i prave. Nakon toga, do sada neobjašnjenim zakonima prirode, privilegiju ishrane matičnim mlečom zadržava samo jedna larva, buduća matica.

Ista ta matica će biti dvostruko veća i teža od obične pčele radilice a njen životni vek značajno duži od ostalih pčela koje dožive svega nekoliko nedelja. Matice, naime, žive od 5 – 7 godina i  čak su dva do tri puta teže i veće od drugih pčela.

Upravo zato su pčelari još od davnina nakon sakupljanja delili matični mleč bolesnim osobama, pothranjenoj deci, trudnicama verujući u blagotvornost njegovog dejstva.
Međutim, činjenica da je svež matični mleč održavao svoju bioaktivnost svega 48 sati, ograničavala je potpuno ispoljavanje njegovog potencijala.

Tek u drugoj polovini 20. veka ruski naučnici su utvrdili da se postupkom liofilizacije može dobiti stabilan proizvod koji svoju bioaktivnost ispoljava i nakon pune dve godine.

Liofilizacija je postupak tokom kog se mleč zaledi na ektremno niskim temperaturama, na kojima ne gubi ništa od svojih svojstava, voda iz njega počne da isparava i na taj način se od bele materije malo gušće od mleka dobija prah – liofilizovani matični mleč, koji je baza svih Revita proizvoda. Na ovaj način, matičnom mleču se produžava bioaktivnost sa nekih 48 sati na pune dve godine.

Šta matični mleč sadrže u svom sastavu?

U pogledu sastava matični mleč predstavlja kompleksnu mešavinu različitih materija među kojima su najznačajnije: belančevine (12,34%), ugljeni hidrati (12,49%), masti (5,46%), vitamini (C, B1, B6, B5, B8, A, E, K, biotin, folna kiselina, inozitol), minerali (K, Na, Ca, P, Mg, Fe, Zn, S, Se), acetilholin, nezasićene masne kiseline (10 – hidroksidecenska), nukleinske kiseline, brojni enzimi i slobodni nukleotidi.

Upotrebom savremenih analitičkih metoda u matičnom mleču je detektovana i bakteriostatska supstanca rojalazin što je u velikoj meri objašnjenje za pozitivno dejstvo mleča kod različitih vrsta infekcija.

Ono što je oduvek predstavljalo enigmu jeste dug životni vek pčele matice. Kada je otkriveno da se u matičnom mleču, pored ostalih vitamina, nalazi i pantotenska kiselina, verovalo se da je baš ona „eliksir života“.

Koje su koristi upotrebe matične mleči po zdravlje?

Brojni su benefiti matičnog mleča… Stimulacijom imunog sistema i snažnim antioksidativnim delovanjem matični mleč značajno može da pomogne ljudima koji su izloženi različitim umnim i fizičkim naporima, pa čak i da pomogne pri oporavku kod radikalnih terapija, kao što su radio i hemioterapija.

Osim toga, najnoviji radovi ukazuju na značajnu antiinflamatornu i antitumorsku ulogu 10-hidrocidecenske kiseline (10HDA), poznatiju kao “Queen bee acid”, nezasićene masne kiseline koja se nalazi u matičnom mleču, što otvara još jednu dimenziju u spektru pozitivnih dejstava matičnog mleča.

Anaboličko i regenerativno dejstvo matičnog mleča može na veoma koristan način da se upotrebi kod osoba sa povećanim energetskim potrebama, pre svega kod dece, sportista, trudnica i starijih ljudi.

Ako je suditi po Kraljici pčela, čovek bi morao da u svoju (kod većine nas mahom nezdravu) ishranu obavezno uključi i matični mleč. Kako do njega nije lako doći, tu su dodaci ishrani koji mogu da priteknu u pomoć.

Revita već više od 30 godina proizvodi suplemente na bazi matičnog mleča, koji se savetuju za jačanje organizma cele porodice – od 3 navršene godine pa do 103! U pitanju je prašak za napitak koji se lako sprema – jednostavnim rastvaranjem u vodi, i još lakše konzumira. Dva deci osveženja koja mogu da pomognu u “bustovanju” imuniteta.

Posebno mesto u Revita portfoliju proizvoda zauzima Revita Fe, sa gvožđem. Naime, Revita Fe Forest Berries je dodatak ishrani koji pored liofilizovanog matičnog mleča i vitamina C,  sadrži i dvovalentno helatno gvožđe.

Njeni poštovaoci je preporučuju svima koji imaju problem sa nedostatkom gvožđa u organizmu, što je prema nekim izvorima čak 30% svetske populacije.

Ukoliko niste sigurni spadate li u ovu grupu, obratite pažnju na signale koje vam šalje organizam. Konstantno ste umorni i malaksali? Bledi ste? Imate kratak dah iako niste upravo završili nikakvu trku? To su sve znaci koji mogu da ukažu na anemiju, te se konsultujte sa svojim lekarom kako biste proverili vrednosti gvožđa u krvi.

Revira Fe Forest Berries je prijatnog ukusa, arome šumskog voća i, za razliku od nekih drugih preparata gvožđa, ne izaziva neprijatne pojave kao što su mučnina, gađenje ili metalni ukus u ustima. Pored blagodeti koje sobom nosi matična mleč i gvožđe, u Revita Fe Forest Berries dodat je i vitamin C, za koji ne treba naglašavati da doprinosi imunitetu i zaštiti ćelija od oksidativnog stresa, a pritom i boljoj apsorpciji gvožđa.

Izvor: Pharmamedica