Nil Paulvin više od 20 godina istražuje dugovečnost.

On je i sam lekar, a jedno od najčešćih pitanja koje dobija od pacijenata je koje dodatke ishrani uzima za usporavanje starenja.

“Suplement koji uzimam svaki dan zadnjih nekoliko godina je taurin, esencijalna aminokiselina koja ima vitalnu ulogu u probavnom, kardiovaskularnom, koštanom, mišićnom i nervnom sistemu”, napisao je u tekstu za CNBC.

Od tada je primetio poboljšanje nivoa energije, izvedbe vežbanja i vremena oporavka. Glavne prednosti taurina

Mnogi ljudi možda nisu čuli za taurin, ali postoji sve veći broj istraživanja posvećenih otkrivanju njegovog potencijala. Evo nekih njegovih potencijalnih prednosti:

  • može poboljšati zdravlje srca
  • može da energizuje mitohondrije
  • može da podstakne proizvodnu matičnih ćelija
  • može da poveća mišićnu masu
  • može da snizi krvni pritisak

Taurin nije čarobni napitak za dugovečnost

Dr Paulvin navodi da uzima oko 2000 miligrama taurina dnevno, ali onima koji tek počinju da ga uzimaju savetuje da krenu s oko 500 miligrama, a zatim da dozu postupno povećavaju.

“Imajte na umu da su ravnoteža i umerenost ključni. A ako ne želite ići putem suplemenata, svojoj prehrani možete dodati više namirnica s visokim udelom taurina. Neki od mojih favorita uključuju piletinu, tunu, morske alge i govedinu”, predlaže lekar.

Iako dodaci prehrani mogu igrati ulogu u zdravlju i dugovečnosti, oni bi trebalo da budu deo sveobuhvatnog i holističkog pristupa dobrobiti koji uključuje zdravu prehranu, redovnu fizičku aktivnost, upravljanje stresom i izbor zdravog načina života. Uvek se konsultujte sa lekarom pre nego što počnete da uzimate bilo koji novi dodatak ishrani.

Izvor: B92