Katarakta (zamućenje očnog sočiva) je čest problem koji može značajno uticati na naš vid.

Dobra vest je da postoji niz koraka koje možemo preduzeti kako bismo smanjili rizik od razvoja katarakte. U ovom članku, detaljnije ćemo istražiti šta je katarakta, kako se razvija i kakvu ulogu način života i ishrana igraju u prevenciji ovog problema. Takođe, kao poslednju opciju, razmotrićemo medicinske procedure dostupne za uklanjanje katarakte.

Šta je katarakta?

Katarakta je zamućenje prirodnog sočiva oka koje se nalazi iza zenice. Ovo zamućenje može dovesti do problema sa vidom poljem, otežavajući jasan vid. Katarakta se često povezuju sa starijim uzrastom, ali se mogu javiti iz različitih razloga, uključujući genetske faktore, povrede ili kao posledica medicinskih stanja poput dijabetesa.

Kako se razvija katarakta

Katarakta se razvijaju kada proteini u sočivu oka počnu da se razgrađuju i grupišu zajedno. Ovaj proces može biti postepen i često prolazi neprimećeno u ranim fazama. Kako katarakta napreduje, ona ometa prolaz svetlosti kroz sočivo, dovodeći do zamagljenog ili maglovitog vida.

Kako način života utiče na razvoj katarakte

Vaš stil i način života može značajno uticati na zdravlje vaših očiju i na rizik od razvoja katarakte. U nastavku ćemo detaljnije pisati o oveme.

Izvor: B92