Način života koji većina nas vodi, a koji uključuje višesatno sedenje ispred računara ili u automobilu, može ostaviti ozbiljne posledice po zdravlje.

Međutim, postoje određeni načini da se one makar delimično suzbiju.

Među najzastupljenijim negativnim posledicama sedentarnog načina života izdvajaju se gojaznost, hronične bolesti poput dijabetesa tipa 2, kao i kardio-vaskularna oboljenja. Njihova prevencija je često zanemarena, iako je uticaj na opšte zdravlje veoma veliki. Međutim, određene aktivnosti nam mogu pomoći da uz minimalan napor svoje zdravlje sačuvamo uprkos dugotrajnom sedenju.

Umerena i jaka fizička aktivnost su najbolje

Da je fizička aktivnost od velikog značaja u suzbijanju štetnih posledica sedentarnog načina života pokazala je i nova naučna studija, u kojoj su, pored koristi po naše zdravlje, navedeni i najbolji načini za njegovo očuvanje. Istraživači su analizirali niz fizičkih aktivnosti kako bi ustanovili šta je to što našem telu nakon dugog sedenja najviše prija, a došli su do zaključka da aktivnosti poput trčanja, brzog hoda, plivanja i penjanja uz stepenice daju najbolje rezultate. Kvalitetan san je od velikog značaja

Druga studija je pokazala da san igra značajnu ulogu u regulisanju telesne mase. Kako se navodi u rezultatima istraživanja koje je objavio magazin European heart journal, ukoliko bismo samo 30 minuta sedenja zamenili sa 30 minuta kvalitetnog sna, mogli bismo da smanjimo ukupnu telesnu masu za skoro pola kilograma u odnosu na visinu na kvadrat, a obim struka za 1,75 centimetara. Zbog čega su podaci prikazani baš na ovaj način? Odgovor je krije u BMI – indeksu telesne mase koji se dobija kada se težina osobe u kilogramima podeli sa kvadratom visine u metrima.

Aktivnosti koje se izvode stojeći su isto odlične

Efekti lagane fizičke aktivnosti ili rada u stojećem položaju su gotovo isti kao i kod spavanja, a 30 minuta u ovom položaju donosi približne koristi po BMI kao i kvalitetan san. Iako i sami naučnici navode da ovaj zaključak nije ništa novo, naglašavanje značaja izbegavanja sedentarnog načina života i njegova zamena aktivnijim, smatraju svojim profesionalnim dugom.

Izvor: B92