Buđenje s bolovima u stomaku veoma je neugodno, a može biti i znak ozbiljnih problema, te gastroeneterolog Ronald Omino ističe zašto se možete probuditi s bolovima u stomaku, u koje ne spadaju bolovi zbog potrebe da se ide u toalet.

Imate GERB

Ako se često budite sa žgaravicama, ukusom kiseline u ustima, oštrim bolovima u trbuhu, možda imate gastroezofagealnu refluksnu bolest (GERB) ili hronični refluks kiseline. On se javlja kada je sprečen protok probavnih sokova. Simptomi uključuju: žgaravicu i žarenje u prsima ili gornjem delu stomaka, osećaj da se hrana, tečnost ili drugi sadržaj vašeg želuca vraća u usta ili grlo te otežano gutanje.

Imate zatvor

Ako se ujutro probudite s bolovima ili nelagodom u stomaku setite se kada ste poslednji put imali redovnu nuždu jer je velika mogućnost da imate zatvor. Simptomi koji se javljaju kod zatvora su: manje od tri pražnjenja creva sedmično, stolice koje su tvrde, suve ili nepravilnog oblika, stolice koje se teško ili bolno ispuštaju te osećaj da nije prošla sva stolica.

Imate čir na želucu

Čir na želucu može se manifestovati kao akutna ili hronična bol u stomaku, posebno u gornjem delu stomaka. Bol u čiru može se pojaviti nekoliko sati nakon jela kada telo proizvodi više kiseline ili na prazan želudac, što dovodi do bolova ujutro. Uzroci koji najčešće dovode do čira na želucu su: preterana upotreba nesteroidnih protivupalnih lekova i infekcija bakterijom Helicobacter pylori. Ako se ne leči, može dovesti do krvarenja iz gornjeg dela probavnog sistema. Odmah posetite lekara ako vidite krv u stolici ili crnu stolicu.

Imate IBS

Ako se često budite s mučninom i iznenadnom željom za obavljanjem velike nužde, možda imate sindrom iritabilnog creva (IBS). To je funkcionalni gastrointestinalni poremećaj, što znači da je povezan s problemima između creva i mozga. To uzrokuje osetljivost creva što menja način kontrakcije mišića creva. Simptomi mogu uključivati bolove u stomaku i nadutost, kao i promene u pokretima creva, uključujući dijareju ili zatvor.

Izvor: B92