Krvni ugrušci mogu biti i te kako opasni jer upravo oni mogu izazvati moždani ili srčani udar.

Zgrušavanje krvi korisno je za zarastanje rana. Ipak, krvni ugrušci mogu i da prekinu dotok krvi u vitalno područje i izazovu blokade krvnih sudova u nogama, stomaku i plućima. Pravovremena medicinska pomoć je od životne važnosti i zato je važno da simptome koji ukazuju na tromb prepoznate na vreme.

“Prva i najvažnija stvar koju možete da uradite da biste se zaštitili od krvnog ugruška opasnog po život jeste da naučite da prepoznate njegove simptome”, tvrde lekari.

Lekari iz klinike Klivlend tvrde da simptomi krvnog ugruška zavise od toga gde se u telu formirao.

Naduvena noga ili ruka je jedan od najčešćih znakova tromba. Takođe se javlja i crvenilo. Krvni ugrušci u stomaku mogu izazvati bol, mučninu i povraćanje.

Lekari tvrde da su neki od najčešćih rizika za stvaranje krvnih ugrušaka godine starosti, prekomerna težina, pušenje, trudnoća ali i predugo sedenje, posebno sa prekrštenim nogama.

Ako dugo sedite tokom dana, trudite se da ne prekstite noge jer na taj način može da se blokira protok krvi. Takođe, stručnjaci tvrde da je veća verovatnoća za stvaranje krvnog ugruška ako je organizam dehidriran.

Zato je neophodno unositi dovoljnu količinu vode.

Izvor: B92