29. mart 2024.

U Kragujevcu je danas počelo pojedinačno kvalifikaciono prvenstvo slepih i slabovidih u šahu i trajaće do nedelje, 31. marta. Prvenstvo se održava u organizaciji Nacionalnog sportskog saveza slepih i slabovidih, a otvaranju su u ime grada Kragujevca prisustvovale Jelena Pavić, član Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu i dr Gordana Damnjanović, pomoćnik gradonačelnika za zdravstvenu i socijalnu zaštitu i ljudska i manjinska prava.

Grad Kragujevac gaji poseban odnos i pruža podršku svim organizacijama koje okupljaju osobe sa invaliditetom, kazala je dr Gordana Damnjanović, pomoćnik gradonačelnika. Sport je oblast u kojoj oni daju svoj puni doprinos i postižu brojne rezultate. Kada su u pitanju paraolimpijci, Kragujevac je primer dobre prakse. Pripreme za Državno prvenstvo u šahu slepih i slabovidih su još jedan primer socijalne inkluzije osoba sa invaliditetom istakla je ona i podsetila da je u Savezu slepih i slabovidih i Mile Bjelanović, dobitnik brojnih priznanja, medalja sa međunarodnih i nacionalnih takmičenja.

Predsednik Nacionalnog sportskog saveza slepih i slabovidih Srbije, Leon Petrović, pojasnio je da se radi o kvalifikacionom takmičenju za finale Državnog prvenstva koje će biti održano u avgustu, a u koje će se plasirati četvorica najboljih od skoro 30 prijavljenih slepih i slabovidih šahista iz čitave zemlje i priključiti ostaloj šestorici koji su već stekli kvalifikacije i direktno idu u finale. On je ocenio da je sala hotela Kragujevac optimalna za održavanje ovakvog turnira jer je prostor pogodan za bezbedno kretanje slepih osoba i izrazio očekivanje da će ova saradnja biti dugoročna.

Šah među slepima je jako zastupljen kao igra koja je potpuno ravnopravna sa ostalom populacijom, rekla je Ana Radaković, sekretar Okružne organizacije Saveza slepih Srbije Kragujevac. Ona je naglasila da je jedinu razliku u ovoj igri predstavljaju table na kojima su crna polja ispupčena i figure koje imaju jedan rez više, a pravila igre su ista i ravnopravna za sve.

Kragujevac je jedna od najuspešnijih organizacija u Srbiji koja ima oko 12000 slepih i slabovidih lica i 45 podružnih organizacija. Takmičari su prošle godine na Evropskom prvenstvu održanom u Đenovi osvojili prvo mesto, na prvenstvu u Ohridu bili su drugi na svetu, a na olimpijadi na Rodosu osvojili su treće mesto. Kragujevac će biti domaćin i ekipnog takmičenja koje će biti održano na jesen u prvoj nedelji novembra meseca.