Kulturno-umetničkim programom i predstavljanjem završnih radova koji su tokom godine nastali u okviru projekta „Kvalitetno obrazovanje za sve“ u Osnovnoj školi „Dragiša Luković Španac“ obeležen je Dan demokratske kulture.

Svoje aktivnosti predstavilo je sedam škola sa teritorije Šumadijskog okruga, uključujući i školu mentora koja je kao domaćin i ove godine ugostila predstavnike Saveta Evrope, Školske uprave i lokalne samouprave.

Jednakost, demokratija, ljudska i manjinska prava, ljubav i tolerancija – ovo su poruke koje su se mogle videti u svakom uglu Osnovne škole „Dragiša Luković Španac“ u Beloševcu povodom obeležavanja Dana demokratske kulture.

Kroz projekte, vannastavne i školske aktivnosti učenici ove i još šest škola iz Šumadijskog okruga učili su i prenosili svoje znanje o demokratskoj kulturi.

Zainteresovane škole su bile u mogućnosti da apliciraju za učešće u projektu „Kvalitetno obrazovanje za sve“ i sada su spremne da promovišu koncept demokratske kulture u školama kroz razne aktivnosti i podizanje svesti o različitostima i toleranciji.

Osnovna škola „Dragiša Luković Španac“ je kao mentor drugim školama razvijala i širila demokratske vrednosti i principe ljudskih prava kroz nastavu, podučavanja, obuke i informisanje.

Ova škola je postala resurs koji stečena znanja širi ka novim zainteresovanim školama, a deci usađuje prave životne vrednosti.

Razvoj demokratske kulture se sprovodi u školama sa ciljem da se učenicima omogući da kroz praktične primere i slobodu govora uče i steknu iskustvo demokratskih kompetencija i da ih u budućnosti primenjuju u svakodnevnim životnim situacijama.

U narednom periodu Školska uprava u Kragujevcu iniciraće uključivanje i ostalih kragujevačkih škola u ovaj projekat.

Obeležavanju Dana demokratske kulture prisustvovali su šef Misije Saveta Evrope, predstavnici grada, kao i direktori i mentori projekata svih osnovnih škola koje učestvuju u ovom programu.

 

Izvor(tekst i foto): www.rtk.co.rs