Sopstvena istorijska prošlost obavezuje grad Kragujevac da, sećanjem na žrtve, svakog oktobra u svet pošalje sliku mira, tolerancije i razumevanja.

Ovogodišnji program koji organizuje Spomen park „Kragujevački oktobar“ počinje koncertom u okviru 50. Muzičke manifestacije „Oktobru hododarje – OKTOX“, “Kamerna muzika Zlatana Vaude”, u Svečanoj sali Prve kragujevačke gimnazije.

Centralna manifestacija – Veliki školski čas održaće se 21. oktobra, kraj Spomenika strenjanim đacima i profesorima.

“Kamerna muzika Zlatana Vaude” organizuje se u saradnji sa Kulturnim centrom Beograda, a biće izvedena dela ovog čuvenog kompozitora i dirigenta, a ujedno člana prvog Umetničkog saveta OKTOX-a 1975. godine.

Kao član saveta koji je ustanovio i započeo istoriju tradicionalne muzičke manifestacije OKTOX, Zlatan Vauda je ostao zabeležen kao jedan od umetnika koji je dao
nemerljiv doprinos razvoju ove jedne od najdugovečnijih muzičkih manifestacija u Kragujevcu.

Za kraj OKTOX-a, na koncertu „Mladi za mlade“ nastupiće učenici Muzičke škole „Dr Miloje Milojević“ i studenti FILUM-a.

Pored OKTOX-a, ovogodišnji program Spomen parka kojim Kragujevac odaje poštu nevinim žrtvama fašizma iz Drugog svetskog rata, čine i značajne manifestacije – tradicionalni konkurs „Dosta su svetu jedne Šumarice“ i „Bdenje“ 20. oktobra, tradicionalno u Muzeju „21. oktobar“ koje počinje izložbom „Staro sajmište“ – Logor na Beogradskom sajmištu od 1941. do 1944. godine, profesora Milana Koljanina.

U umetničkom delu Velikog školskog časa biće izvedena poema „Lekcija iz pamćenja“, Dragana Hamovića, u režiji Nebojše Dugalića.

U okviru oktobarskih manifestacija, u toku je literarni i likovni konkurs za učenike osnovnih i srednjih škola „Dosta su svetu jedne Šumarice“.

Svečana dodela nagrada i otvaranje izložbe je 29. novembra.

U edukativnom delu programa, 16. oktobra, treći put za redom, održaće se Javni čas – Politika i kultura sećanja, u saradnji sa Centrom za studije sećanja Univerziteta u Kragujevcu na temu kragujevačke tragedije.

 

Izvor (tekst i foto): www.rtk.co.rs