U okviru kampanje Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije „Čuvajmo jedni druge“ posvećenje opštoj bezbednosti starijih lica, pripadnici Policijske uprave Kragujevac posetili su danas Kutak za kvalitetnije starenje Crvenog krsta Kragujevac, gde su naše starije sugrađane upoznali sa rizicima kojima može biti ugrožena njihova bezbednost. Kampanji su se prideužili i Grad Kragujevac, Kancelarija lokalnog ombudsmana i Crveni krst Kragujevca.

Gordana Damnjanović, pomoćnica gradonačelnika za zdravstvenu i socijalnu zaštitu, ljudska i manjinska prava istakla je da je ova tema veoma značajna za naše starije sugrađane, kako bi o njoj razmišljali unapred, preventivno i sačuvali se od rizičnih situacija. Govorilo se o digitalnim rizicima, rizicima u saobraćaju, oblicima nasilja nad starima od kojih su najčešći porodično, partnersko, ekonomsko, psihološko. Narednih dana biće postavljeni štandovi na više lokacija u gradu na kojima će policijski službenici upoznavati naše sugrađane sa ovom kampanjom i deliti promotivni materijal, dok će 16. oktobra biti organizovan veliki skup na ovu temu u sali Skupštine grada.

Milka Ignjatović, predsednica Kutka za kvalitetnije starenje kazala je da su ovakva predavanja i saveti koji su se mogli čuti značajni za starije sugrađane i da je ovo jedna od tema o kojoj će se govoriti tokom oktobra koji je mesec solidarnosti sa starijima. Osim akcije „Korpa dobrote“, u Kutku za kvalitetnije starenje organizuju se preventivni pregledi, predavanja o zdravlju koja drže lekari volonteri kao i tematska druženja.

 

 

Izvor (tekst i foto): www.kragujevac.ls.gov.rs