Omladinska terenska jedinica „dr Elizabet Ros“, ove godine obeležava 38 godina postojanja i kontinuiranog rada i tim povodom u prostorijama Crvenog krsta Kragujevac održana je Skupština na kojoj su predstavljeni rezultati postignuti u prethodnih godinu dana.

Na godišnjoj Skupštini kojoj su prisustvovali mladi volonteri Crvenog krsta iz Užica, Novog Sada, Subotice, Beograda ali i iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine, u ime grada Kragujevca pozdravila je Jelena Pavić, članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu.

Baš kao što je to činila i doktorka Elizabeta Ros, pre više od jednog veka, danas članovi Omladinske terenske jedinice Crvenog krsta, koja nosi njeno ime nesebično daju svoje vreme i energiju kako bi pomogli našoj zajednici. Ona je izgubila život, ali je zauvek ostala simbol humanosti, požrtvovanja i ljubavi prema bližnjima, čiji plamen danas nose mladi volonteri, rekla je Pavić, izrazivši zahvalnost što prateći njen plemenit put čine našu zajednicu boljim mestom i inspiracija su novim generacijama.

U 2024. godini Crveni krst Kragujevca ima 9600 članova Podmlatka i Omladine, a aktivni voloteri Omladinske terenske jedinice su tokom 1159 akcija uložili oko 9.200 volonterskih sati. Realizovali su aktivnosti u oblasti dobrovoljnog davalaštva krvi, prve pomoći, spasilaštva na vodi, promociji humanih vrednosti, borbi protiv trgovine ljudima, zatim akcije solidarnosti, zaštite čovekove okoline i brige o starijima.

 

Izvor (tekst i foto): www.kragujevac.ls.gov.rs