Stručnjaci Nacionalnog kontakt centra za bezbednost dece na internetu mesečno, u proseku, obave oko 700 razgovora sa građanima Srbije.

Pozive najčešće upućuju roditelji koji traže savet ili podršku, a manji deo predmeta bude upućen nadležnim institucijama koje dalje rešavaju digitalno nasilje, visokotehnološki kriminal i sadržaje koji se kategorišu kao dečja pornografija.

Koje rizike nosi prekomerna upotreba interneta i kako možemo zaštiti decu od vršnjačkog nasilja – neke su od tema o kojima se razgovaralo sa roditeljima osnovaca na tribini u Osnovnoj školi „Živadinka Divac“ u Kragujevcu.

Stručnjaci iz Nacionalnog kontakt centra za bezbednost dece na internetu su u sklopu predavanja „Bezbednost dece na internetu i prevencija vršnjačkog nasilja“ roditeljima i direktorima osnovnih i srednjih škola u Kragujevcu predstavili rad Nacionalnog kontakt centra za bezbednost dece na internetu kao i Nacionalnu platformu “Čuvam te“ za prevenciju nasilja koje uključuje decu.

Ova tribina bila je namenjena i osnovcima iz dve škole „Živadinka Divac“ i „Dragiša Mihailović“ koji su edukovani da prepoznaju rizike na internetu.

Poslednjih godina sa dolaskom novih tehnologija, u virtuelni svet ulaze i deca mlađa od 10 godina.

Bez kontrole i ograničenih mogućnosti na internetu, deca vrlo lako postaju mete predatora, ali i sadržaja koji nije prilagođen uzrastu.

Ovi problemi prepoznati su od strane dvojice članova Saveta roditelja Osnovne škole „Živadinka Divac“, koji su inicijatori tribine za decu i roditelje, koja je održana u Kragujevcu, uz podršku škole i Školske uprave.

Predavanju u Kragujevcu prisustvovalo je više od 150 roditelja i oko 50 đaka. Svi građani Republike Srbije imaju mogućnost da se Nacionalnom kontakt centru za bezbednost dece na internetu besplatno obrate putem telefona na broj 19833, kao i putem platforme „Čuvam te“.

 

Izvor (tekst i foto): www.rtk.co.rs