Prema evidenciji Službe za traženje gradske organizacije Crvenog krsta, u Kragujevcu se oko stotinu građana vodi kao nestalo, saopšteno je povodom 30. avgusta – Međunarodnog dana nestalih.

Rešavanje sudbine nestalih je prioritetna aktivnost ove službe, jer i nakon trideset godina od izbijanja prvog sukoba na prostoru bivše Jugoslavije mnoge porodice još uvek trajagaju za svojim najmilijima.

Prema podacima Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, u regionu se danas traži još 9781 osoba nestala tokom ratova 90-ih godina na prostoru bivše Jugoslavije.

Od početka 2023. godine do kraja jula, rasvetljena je sudbina svega 56 osoba.

Od ukupnog broja nestalih, prema podacima Komisije za nestale Vlade Republike Srbije kao i nadležnih organa u Republici Srpskoj, oko 3.700 osoba je srpske nacionalnosti.

Crveni krst Srbije podseća da je neophodno da se ulože maksimalni napori kako bi se sudbina nestalih rasvetlila i porodicama saopštila istina, što je i pravo svih porodica i svake nestale osobe.

Međunarodni dan nestalih – 30. avgust, obeležava se širom sveta, sa ciljem da se prisetimo nestalih osoba i ukažemo na pravo porodica da znaju sudbinu svojih najbližih koji se vode kao nestali.

 

Izvor (tekst i foto): www.rtk.co.rs