Na proslavi 215. rođendana Beogradskog univerziteta u ime nagrađenih akademaca obratiće se Marija Radiša.
Svečanom akademijom u atrijumu Rektorata Univerziteta u Beogradu večeras će biti obeležen 215. rođendan te naše najstarije akademske institucije. Uz obraćanja rektora prof. dr Vladana Đokića, akademika Zorana Kneževića, predsednika Srpske akademije nauka i umetnosti, i dr Jelene Begović, ministarke nauke, u ime akademaca nagrađenih za najbolje ovogodišnje naučne radove zvanice će pozdraviti studentkinja Farmacije Marija Radiša, koja je u junu stekla magistarsko zvanje, završivši fakultet u roku i sa prosekom 9,63.
Ova dvadesettrogodišnja nada srpske nauke nagrađena je za najbolji naučnoistraživački i stručni studentski rad u prethodnoj školskoj godini u grupaciji medicinskih nauka. Za naš list ističe da joj je čast da se u ime kolega obrati zvanicama na velikom jubileju UB i da je ponosna što je u medicinskoj naučnoj grupaciji nagrada otišla u ruke Farmaceutskom, kao jednom od manjih fakulteta, jer smatra da time pokazuju da su jedna od najboljih obrazovnih ustanova u zemlji koja ima kvalitetne studente i buduće medicinske stručnjake.
Na fakultet u Kumodraškoj ulici, iz Prve beogradske gimnazije, odvele su je, kaže, prevelike ljubavi prema biologiji i medicini, koje je uspela da spoji u farmaciji. Svoj poziv smatra jednim od najhumanijih, pa je i svaki težak trenutak s kojim se susretala u savladavanju gradiva na fakultetu, kakvih je, kaže, bilo, bio vredan truda. Napominje da je prethodno nagradu za isto istraživanje dobila i na 61. Kongresu studenata biomedicinskih nauka na Kopaoniku i da ga je radila u saradnji sa mentorom dr Dušanom Ružićem, asistentom na Farmaceutskoj hemiji, a da je iza njih stajala nosilac naučnoistraživačke grupe, profesorka tog predmeta dr Katarina Nikolić.
Novosintetisano i novodizajnirano jedinjenje koje je osmislila namenjeno je da predstavlja antitumorski lek, a kompletno je sastavljeno na Farmaceutskom fakultetu. Ističe da kod nas u Srbiji takav lek još nije registrovan, da postoje u svetu, ali da su mnogi u fazi ispitivanja.
– I ovaj naš je još početno jedinjenje koje mora da prođe mnoge studije i da se na osnovu njega dizajnira još jedinjenja, pa da izaberemo najboljeg kandidata. Trajaće to još nekoliko godina, tako da ću možda ostati kao doktorand na fakultetu, koji sam završila u junu. Dvoumim se, jer sam odmah počela da radim u domaćoj firmi koja se bavi uvozom lekova – otkriva mr Radiša.
Ona pojašnjava da je namera da se jednog dana, ako uspešno prođe sva ispitivanja, njihov pronalazak koristi kod već obolelih, prvenstveno kao lek protiv metastaza.
– Do sada su u kliničkoj upotrebi samo u Americi svega četiri leka iz iste grupe kao naše jedinjenje, na osnovu odobrenja njihove agencije za lekove, FDA. Koriste se prvenstveno za sprečavanje hematoloških karcinoma. Kada bi naše jedinjenje i slična koja bi bila sintetisana na osnovu njega, prošlo sve studije, očekivali bismo upotrebu u istom indikacijskom području, ali bismo tek kroz klinička ispitivanja mogli da utvrdimo efikasnost. To sve treba da prethodi zvaničnom odobrenju regulatornog tela i kliničkoj upotrebi u našoj zemlji. Ovo čime se mi bavimo sada na fakultetu je nivo pretklinike – objašnjava Marija Radiša.
Srednjoškolcima poručuje da upisuju Farmaciju jer, kaže, nema ničeg lepšeg nego da studirate ono što volite, a da vam uz to pruža perspektivnu budućnost.

Izvor:politika.rs