Zadužbina Sime A. Igumanova čiji je glavni staratelj arhiepiskop pećki, mitropolit beogradsko-karlovački i patrijarh srpski Porfirije dodeliće stotinu godišnjih stipendija srednjoškolcima i studentima sa mestom prebivališta na Kosovu i Metohiji (KiM). Ovu vest patrijarh je podelio i na svom fejsbuk-nalogu, a predstavnici Srpske pravoslavne crkve (SPC) preciziraju da će iznos stipendija biti po 144.000 dinara, kao i da će biti isplaćene u 12 jednakih mesečnih rata, po 12.000 dinara.

„Pravo na dodelu stipendije imaju učenici i studenti koji su upisali novu školsku 2023/24. godinu. Prednost imaju kandidati iz višečlanih porodica, slabijeg materijalnog stanja, kao i porodica čiji članovi imaju trajno ili privremeno smanjene radne sposobnosti”, naglasili su na sajtu SPC.

Zainteresovani đaci i studenti uz prebivalište na teritoriji KiM neophodno je da imaju i državljanstvo Republike Srbije, a prijavu podnose putem obrasca koji je u prilogu konkursa i može se naći na sajtu SPC. Dostavljaju je zaključno sa 1. novembrom, sa tamo navedenom konkursnom dokumentacijom elektronskim putem na adresu: zaduzbinasigumanov@gmail.com. Predstavnici SPC su naveli da se stipendija dodeljuje bez obaveze vraćanja, a biće isplaćivana putem bankarskog tekućeg računa zakonskog zastupnika učenika mlađeg od 18 godina, odnosno studenta. Odluka Komisije za dodelu stipendija biće javno objavljena na internet-stranici Srpske pravoslavne crkve.

Uz molbu i obrazac prijave potrebno je dostaviti sledeću dokumentaciju: Izvode iz matične knjige rođenih za podnosioca zahteva i članove njegove porodice Uverenje o prebivalištu na području KiM za sve članove porodice, Potvrdu o upisu školske 2023/24. godine, Potvrdu o visini novčanih primanja podnosioca zahteva i članova njegovog domaćinstva, ime, prezime i broj telefona parohijskog sveštenika.

Izvor: politika