Međunarodni pozorišni festival Joakimfest, 19. po redu, pod sloganom ”(O) čemu (priča) pozorište?”, počeo je sinoć revijalnim izvođenjem predstave „Jelena Anžujska“ prema tekstu Jelene Kajgo i u režiji Tatjane Mandić Rigonat. Na ovogodišnjem izdanju festivala Knjaževsko-srpskog teatra pod pokroviteljstvom Grada Kragujevca i Ministarstva kulture RS, u takmičarskom delu publika će moći da vidi šest predstava i to iz Kazahstana, Crne Gore, BIH, Hrvatske, Slovenije i Srbije.

Joakimfest slavi i neguje društveno odgovorno pozorište koje umetničkim izrazom govori o aktuelnim društvenim temama vremena i sveta u kojem živimo, a izborom predstava nastoji da bude vidljiv u regionu i šire.

Kragujevac je po mnogo čemu poseban. Ima specifičan mentalitet, poseban muzički ukus i ozbiljno izgrađenu muzičku publiku. Kod nas ne prolaze laka štiva i loši glumci, kazala je Ana Petrović, članica Gradskog veća za kulturu, istakavši da Joakimfest iz godine u godinu otvara vrata kreativnosti, ali i kritičkog promišljanja. Neka ovaj festival bude poziv na introspekciju, neka nas inspiriše da postavljamo pitanja i tražimo odgovore, a najvažnije, poručila je Petrović, neka nas podstakne da se povežemo, kako sa umetnicima, tako i jedni sa drugima.

Festival je otvorio Miloš Latinović, književnik, direktor Bitef teatra i ovogodišnji selektor.

Program se sastoji od raznovrsnih žanrovskih predstava iz različitih sredina, bave se različitim temama i sve daju odgovore na određena pitanja koja su i danas aktuelna ne samo u našem društvu već i u svetu. Od maloletničke delikvencije do borbe za prostor koji pripada pojedincu a koji neko želi da uzurpira, kazao je Miloš Latinović, ističući da Joakimfest Kragujevac čini svojevrsnom prestonicom kulture.

U Knjaževsko–srpskom teatru festival traje do 14. oktobra a završiće se dodelom nagrada. Gran pri „Joakim Vujić” za najbolju predstavu u celini i Specijalnu nagradu grada Kragujevca dodeliće međunarodni stručni žiri u sastavu: Aleksandar Milosavljević, teatrolog, pozorišni kritičar i dramaturg, Ivana Vujić, reditelj i redovni profesor Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu i Miroljub Mijatović, glumac, teatrolog i direktor Narodnog pozorišta u Zenici. Treću nagradu dodeliće publika.

Na repertoaru takmičarskog dela festivala prvu predstavu večeras od 20.00 sati igraće glumci Beogradskog dramskog pozorišta – ”Gidionov čvor” po tekstu Džona Adamsa u režiji Jane Maričić.

Tokom trajanja 19. Joakimfesta biće održane književne večeri i izložbe u okviru pratećeg programa.

 

Izvor (tekst i foto): www.kragujevac.ls.gov.rs