Od infarkta u Srbiji svakog dana umre 15 ljudi, dok taj broj u svetu premašuje 17 miliona, podaci su Instituta za javno zdravlje u Nišu, izneti povodom međunarodnog Dana zdravlja srca. Tim povodom je u Gradskoj opštini „Crveni krst“ organizovan besplatan zdravstveni pregled i kontrola krvnog pritiska.

Bolesti srca su svake godine sve učestalije, ali njihove posledice i smrtni ishodi mogu da se smanje redovnim posetama lekaru i zdravim načinom života. U institutu za javno zdravlje kažu da 80% prevremene smrtnosti može da se spreči ako se prestane sa pušenjem, pravnilno hrani i poveća fizička aktivnost

S obzirom na to da se ove godine, prilikom obeležavanja Dana srca, akcenat stavlja na to da lokalne zajednice utiču na svest svojih građana, Gradska opština „Crveni krst“ je, u saradnji sa Institutom za javno zdravlje, u svojim prostorijama organizovala kontrolu i mogućnost merenja krvnog pritiska.

Da podsetimo, Svetski dan srca je ustanovljen 2000. godine sa ciljem da se ljudima širom sveta pošalje poruka da bolesti srca i krvnih sudova odnose 17,3 miliona života svake godine.