Danas se obeležava Međunarodni dan nenasilja, dan rođenja Mahatme Gandija, začetnika filozofije i strategije nenasilnog otpora.

Povodom Dana nenasilja, generalni sekretar UN Ban Kimun pozvao je ljude širom sveta da pronađu inspiraciju u hrabrosti indijskog lidera Mahatme Gandija i njegovoj politici nenasilne borbe protiv represije, nepravde i mržnje.

“Gandi je pokazao snagu nenasilnog otpora represiji, nepravdi i mržnji. Njegov primer bio je inspiracija za mnoge ličnosti koje su promenile istoriju, poput Martina Lutera Kinga, Vaclava Havela, Rigoberte Menču Tum i Nelsona Mendele”, poručio je Ban.

Ban je apelovao na ljude da okrenu leđa mržnji i da se bore za svet u kome važe pravda, mir i prosperitet za sve.

Kulturni centar Indije i indijska ambasada povodom današnjeg dana oragnizovali su polaganje venaca na spomenik Mahatmi Gandiju na Novom Beogradu.

Polaganju venca prisustvovala je i ambasadorka Indije u Beogradu Narinder Čauhan.

Generalna skupština Ujedinjenih Nacija 2007. godine ustanovila je obeležavanje Međunarodnog dana nenasilja kao priliku za širenje poruke nenasilja ističući univerzalnu važnost principa nenasilja.

Inače, Gandi je rođen 1869. godine u Indiji. Nenasilni otpor je bio njegov predlog borbe protiv kolonijalne vlasti i siromaštva za poboljšanje položaja žena i potlačenih kasta.

Ubijen je januara 1948. godine, a Indija je stekla nezavisnost od britanske tiranije 15. avgusta 1947. godine.

preuzeto sa sajta www.rts.rs