Projekat “Kolarac za sve” koji bi trebalo da omogući da svi kulturni i obrazovni programi budi dostupni osobama sa invaliditetom predstavljen je danas u Zadužbini Ilije M. Kolarca
Projektom koji je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja realizovano je projektovanje i ugradnja taktilne informacione table sa Brajevim pismom za slepe i slabovide osobe kao i štampa brošure – mesečnog programa na Brajevom pismu.
Direktorka Kolarčeve zadužbine Jasna Dimitrijević rekla je na konferenciji za novinare da će muzički program i programi predavanja biti predstavljeni kao mesečni program na Brajevom pismu. Na prvoj strani su podaci o Kolarčevoj zadužbini, Centru za muziku i Predavačkom centru, a na narednim stranama su naslovi koncerata i predavanja.

“Mi smo ponosni na ovaj projekat … Zaista verujem da je ovo samo početak i da ćemo ostvariti nove komunikacije koje su nam svima važne”, istakla je direktorka Kolarčeve zadužbine.

Snežana Blagojević iz udruženja Altea (Althea) koje je partner Kolarčevoj zadužbini u ovom projektu istakla je da je Kolarac jedina ustanova kulture koja je potpuno opremljena za osobe sa invaliditetom.

U Maloj sali Kolarčeve zadužbine omogućeno je osobama sa oštećenim sluhom da direktno primaju informacije u aparat, odnosno, nije im potreban prevodilac, a nastoji se da tako bude opremljena i Velika sala.

“I zaista, Kolarac je za sve!”, istakla je Snežana Blagojević i dodala da će program na Brajevom pismu biti svakog meseca distribuiran preko saveza slepih Srbije i Beograda, a biće dostupan i na biletarnici Kolarca.

Goran Bećanac iz Saveza slepih rekao je da je “dobra svaka stvar koja se učini dostupnom za slepe”. “Ovo nije samo kulturno dostignuće, ovo je jedan pokazatelj građanima da slepi ne žive pored njih, već sa njima. Ovo bi trebalo da pomogne podizanju svesti o potrebama osoba sa invaliditetom”, rekao je Bećanac.