Tounus3Ubuduće nećete više moći da čujete, ili pročitate, da je Tonus hleb napravljen po licenci ruske akademije nauka, jer takva tvrdnja nije istinita, utvrdila je Tržišna inspekcija, po mojoj, običnoj, građanskoj prijavi, odnosno, mom pitanju nadležnima da u ime potrošača pitaju za dokaze za sve te tvrdnje. Dokaza nema.
Istini za volju, mene je u obraćanju inspekcijama više zanimalo reklamiranje ovog hleba korišćenjem medicinskih izjava, kao što su “lekovit”, “leči dijabetes” i “zaustavlja razvoj onkoloških oboljenja”, izjave koje su nekada stajale i na njihovom veb-sajtu, i pojedinačno se pojavljivale u reklamama na TV-u.

Tonus hleb je obilovao izjavama o lekovitosti, recimo ovakvim, koje su u međuvremenu, sklonjene sa sajta:

tonusPosebno, tvrdnje podvučene žutim

Inicijalna kapisla za potragu dokaza za bombastične tvrdnje bila je činjenica da je baka moje drugarice, prestala da pije prepisan Glikofaž (Glucophage), lek za regulisanje povišenog šećera, i prešla na kozumaciju ovog hleba kao leka.

To znači da postoje ljudi koji veruju kada im kažete da je nešto tako. I smatram za svoju građansku obavezu da proverim da li je to tako kako proizvođač tvrdi, zbog svih baka koje bi u to poverovale.

Međutim, za sada je reagovala samo Tržišna inspekcija i učinila ono što je u njenoj nadležnosti:

tonus hleb trzisna inspekcija

te utvrdila da je “proizvedeno po licenci Ruske Akademije nauka”, neistinita izjava:

tonus hleb licenca ruske akademije nauka nije istina

Preduzeće “Trivit doo Bečej”, ima ugovor sa firmom “OOO Akadem Produkt Moskva”, ali na zahtev Tržišne inspekcije, bečejski proizvođač Tonus hleba, nije mogao da dokaže povezanost sa “licencom Ruske Akademije nauka”, ili da ruska firma radi pod okriljem Ruske Akademije nauka. Jedina licenca koju Trivit ima, je Licenca koju je izdala ova firma iz Moskve.

Inspekciji su predočeni rezultati ruskih istraživanja koji ukazuju na to da hleb ima neka korisna svojstva, ali ova inspekcija “nije nadležna da kontroliše njihovu usklađenost sa domaćim propisima”.

Izgleda da je jedina valjana instanca Poljoprviredna inspekcija jer

Zdravstvena inspekcija (još uvek) nije nadležna
U toku traganja za odgovorima, pre svega u vezi sa medicinskim izjavama i “lekovitošću”, kontaktirala sam i zdravstvenu inspekciju, ali sam tamo saznala

Tonus2

Поштована Татјана,
Иако су нутритивне и здравствене изјаве у надлежности Министарства здравља, ближи пропис који уређује ову област још није донесен. Ова област није неуређена, напротив,
te, uz prikaze određenih delova Zakona i Pravilnika, upućena sam na Poljoprivrednu inspekciju. Od nje još uvek nema odgovora.

Stop laži na ambalaži: Lekovi leče, ne hrana
Dok čekamo kraj godine i pravilnik kojim će biti zabranjeno isticanje poruka o zdravlju i lekovitosti na prehrambenim proizvodima, ostaje nam da otvorimo četvore oči, uključimo zdrav razum i budemo pomalo kritični. Posebno kada su izjave tako bombastične. Jer, kada nas ne hipnotišu bombastičnim izjavama, mi svi znamo: lekovi leče, hrana hrani.

Ja nemam nikakvu ambiciju da komentarišem ili spočitavam kvalitet ili ukus ovog hleba. Ono što mislim da sve nas treba da zanima jeste: ako neka hrana tvrdi da je lekovita, onda za to stvarno mora imati dokaze. Još uvek ih čekam. Za sada, nema više “po licenci Ruske Akademije nauka”, jer to nije istina. Bečejska pekara nas je, sada znamo pouzdano zahvaljujući kontroli Tržišne inspekcije, sa jednom tvrdnjom sigurno slagala.

I, zadovoljna sam da sam pripomogla da se to otkrije i da se sa tim prestane.