Deveto izdanje jedinog autohtonog filmskog festivala u Kragujevcu, KRAF-a (Kragujevački festival antiratnog i angažovanog filma), počinje večeras 26.10 u 20h u prostoru Doma omladine Kragujevac i trajaće do četvrtka 29. Oktobra. Tematski će i ove godine biti posvećeno studentskom filmu.

KRAF je po drugi put takmičarskog karaktera. Učešće ove godine uzimaju studenti državnih filmskih akademija iz celog regiona sa 17 filmova. Posetioci će imati prilike da pogledaju autorska dela iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Slovenije. Prve tri nagrade dodeliće žiri sastavljen od eminentnih stručnjaka u oblasti filma i filmske umetnosti, na čelu sa Milanom Nikodijevićem, profesorom produkcije na Novosadskoj Akademiji, osnivačem jednog od najstarijih filmskih festivala u Srbiji (Festival filmskog scenarija u Vrnjačkoj Banji) i poznatim dokumentaristom. Posetioci će imati prilike da daju svoj sud o odgledanim filmovima,te nakon svake projekcije glasaju a na kraju festivala biće uručeno priznanje publike filmu I autoru koji dobije najviše glasova.

I ove godine organizatori KRAF-a uz pomoć i podršku NKD-a (Nacionalna koalicija za decentralizaciju) uručuju nagradu za decentralizaciju filmske umetnosti.

Pored takmičarskih filmova, posetioci će moći da pogledaju i revijalni deo sastavljen od studentskih filmova poznatih reditelja (Polanski,Tarkovski,Grlić…) kao i prateći program u vidu izložbe “Muzej nasilja“ (gostujući program „Kultur Parka“ iz Beograda: izložba, predavanja, radionice, filmske projekcije, info: www.facebook.com/Muzej Nasilja ). Tokom trajanja festivala biće održan i okrugli sto na temu saradnje javnog i civilnog sektora u kulturi u Kragujevcu, koji se realizuje u okviru projekta „Male kulturne akcije“ Asocijacije nezavisne kulturne scene Srbije kao I “Mali razgovori o filmu“u saradnji sa Dramskim studiom Doma omladine.

Ulaz na sve programe KRAF-a je besplatan.

KRAF organizuje NVO MillenniuM iz Kragujevca uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije I uz partnerstvo Asocijacije nezavisne kulturne scene Srbije, Nacionalne koalicije za decentralizaciju,Kultur Parka,Doma omladine I Dramskog studija Doma omladine.

Pozivamo vas da propratite otvaranje festivala.

S’poštovanjem,

Marija Ilić Paunović

Izvršni director NGO “Millennium” i PR KRAF-a

mashailicks@gmail.com

063/1802927