Multipla2Od multipla skleroze u svetu boluje oko dva miliona ljudi. U Srbiji, kako se procenjuje tu bolest ima oko 8 hiljada ljudi. Šta je tačno uzrokuje ne zna se.

Multipla skleroza je neizlečiva a oboleli i njihove porodice suočavaju se sa brojnim problemima. Nazivaju je i “bolest sa stotinu lica”.

Podrška RTS-a
Radio-televizija Srbije programski podržava kampanju Udruženja obolelih od multiple skleroze za otvaranje dnevnog boravka u Beogradu. Jutarnji program RTS-a emitovaće životne priče obolelih, lekara- specijalista kao i predstavnika ovog udruženja. Verujemo da će i šira javnost prepoznati probleme ovih naših sugrađana i aktivno podržati njihove napore za otvaranje Dnevnog boravka, kojim će biti omogućeno da veliki broj obolelih od ove bolesti ostvari mogućnost za funkcionalnu terapiju.

Najčešće obolevaju mladi u najproduktivinijem životnom dobu. Zbog stalnih pogoršanja i komplikacija, oboleli su prinuđeni da napuste posao, školu. Život im se, kažu, iz korena menja.

Mirko Nenadić: “Čovek je nekada pešačio, pređe po pet kilometara, a dođe u situaciju da ne može kilometar peške da prođe bez kola i pomoći a da ne pominjem odlazak na more.”

Ristić Jovanka : “Dosta mi je promenilo život, prvo mlada sam obolela, drugo malu decu sam imala. Plus, morala sam da se borim, prvo zbog sebe i decu da izvučem da završe školu”.

Najviše ih pogađa to što društvo, ne obraća dovoljno pažnje na njihove probleme.

Procedure za ostvarivanje nekih prava su suviše komlikovane, kažu, i za zdravog čoveka, a ne za njih koji bez pomoći ne mogu da zadovolje ni osnovne životne potrebe.

Jedini oslonac im je porodica.

Milovan Vasić : “Tražiš prevoz- kažu nema, s kolima dok je dovedem ovde, iz kreveta u kolica i iz kolica u kola….To su veliki problemi a ni odakle pomoći nema.”

“Ta vrsta oboljenja stvara problem i za njihove čitave porodice, pa ako bolesnik nema odanog člana u porodici koji bi mu pomogao, on je bukvalno- propao.”, kaže Slavoljub Marković.

Uključite se i vi
Donacijom u skladu sa vašim mogućnostima i vi možete pomoći izgradnju objekta Dnevnog boravka za obolele od multiple skleroze u Beogradu. Broj žiro-računa je 310- 211485- 41, NLB Banka Beograd. Prilikom uplate treba upisati šifru za donacije – 287.

Jedan od problema je i nedostatak adekvatnog prostora-namenskog objekta gde bi najteže oboleli mogli da dolaze na terapijske vežbe i da borave tokom dana.

Udruženje obolelih u Beogradu, koje ima oko hiljadu članova, pokrenulo je akciju za otvaranje dnevnog boravka za obolele od multiple skleroze.

Apeluju na nadležne i sve ljude dobre volje da pomognu jer ova bolest može da se dogodi bilo kome.

 

Izvor: RTS