Filantropija3Filantropiji, korporativnoj, medijskoj i građanskoj bilo je reči u Jutanjem programu, a povodom nedavno otvorenog konkursa za dodelu nagrade “Virtus” – priznanja za dobročinstvo i podršku filantropiji, koje se dodeljuje već devet godina.

Osim kompanija, medijskih kuća i institucija, poslednjih nekoliko godina sve je više građana i građanki Srbije koji se lično uključuju u inicijative za unapređenje zajednica u kojima žive ili pružaju podršku akcijama za pomoć sugrađanima u nevolji.

Marija Mitrović, direktorka programa filantropije, “Trag” fondacija:
“Nagradu “Virtus” smo pokrenuli kao priznanje za korporativnu filantropiju da bismo na neki način istakli sve primere dobre prakse a onda je to vremenom raslo i raslo. Sada smo to proširili i na pojedince koje nagrađujemo.Iz našeg iskustva, poreske olakšice i nisu motivacija za filantropiju. Sve više kompanija se prijavljuje, naročito predstavnici malih i srednjih preduzeća što nas posebno raduje. Drago nam je da vidimo kako sve više kompanija gradi dugoročna partnerstva sa organizacijama civilnog društva, mislim da u partnerstvu između ta dva sektora leži ključ za rešenje nekih problema u zajednici.”

Duška Vučinić, rukovodilac sektora za odnose sa javnošću i korporativni imidž RTS-a, navela je neke od najvećih i najuspešnijih društveno- odgovornih i humanitarnih akcija i medijskih kampanja koje je RTS pokrenuo ili podržao u proteklom periodu i podsetila da je Javni medijski servis dobitnik priznanja “Virtus”, za medijsku podršku i doprinos uspehu nacionalnog programa podrške transplantaciji “Produži život”. Ovu inicijativu RTS podržava osam godina u kontinuitetu.

“Brojne su medijske kampanje, humanitarne i društveno- odgovorne akcije koje smo ili samostalno pokrenuli ili medijski podržali.To nije naša osnovna zakonska obaveza- prioritet nam je kao Javnom medijskom servisu da vrlo odgovorno i posvećeno kreiramo i unaprešujemo naše programske sadržaje ali smo zaista ponosni i na podatke koji pokazuju koliko smo postigli i dalje ostvrujemo i u ovoj oblasti. Podrška filantropiji je naša moralna obaveza i trudimo se da ukažemo na probleme, postavimo pitanja, apelujemo na one koji imaju novca i mogućnosti da pomognu. Kada se građani i u Srbiji i u dijaspori odazovu tome i kada motivišete velike korporacije, onda vam postane jasno kolika je velika moć i uticaj Javnog medijskog servisa Srbije. Mi ne dajemo novac ali ustupamo dobrotvornim i društveno odgovornim inicijativama ono najvrednije što imamo- naš medijski sistem, medijski prostor”, rekla je Duška Vučinić.

Virtus nagrada – rok za prijave na konkurs 22. oktobar 2015.
“Trag” fondacija, uz podršku Evropske unije, Balkanskog fonda za demokratiju i u partnerstvu sa USAID, raspisala je deveti konkurs za „Virtus” nagradu za filantropiju 10. septembra 2015. godine. Konkurs je otvoren za sve domaće i strane kompanije, korporacije, javna i državna preduzeća, mala i srednja preduzeća, medijske kuće, korporativne fondove i fondacije i pojedince. Neprofitne organizacije, javne ustanove i organi uprave nemaju pravo prijave, ali imaju pravo nominovanja kandidata za nagradu. Rok za prijem prijava je 22. oktobar 2015. godine.

Filantropija2Specifična odlika filantropskih aktivnosti kompanija i pojedinaca u prošloj godini ogleda se u činjenici da je najveći broj njih pomoć ili podršku pružio žrtvama katastrofalnih majskih poplava koje su zadesile Srbiju, što se videlo i po konkurentima za nagradu “Virtus” u proteklom periodu.

Sa željom da istaknu značaj individualnih darodavaca- dobrotvora, organizatori nagrade “Virtus” uveli su novu kategoriju za ovo priznanje- nagradu u oblasti individualnog doprinosa filantropiji, za one koji dugoročno podržavaju inicijative za opšte dobro i/ili organizacije civilnog društva u svojim zajednicama.

“Gospođa Svetlana Urošević je prva naša dobitnica nagrade “Virtus” za individualnu filantropiju. Ona živi u Grockoj, u kući koja se raspada, na ivici siromaštva i gladi ali je samostalno prikupila oko 30 hiljada evra u novcu i robi a sve to je podelila u potpunosti različitim organizacijama i ustanovama koje se bave decom. Pokrenula je i realizovala preko 100 akcija u oblasti zdravstvene zaštite, socijalnog uključivanja, zaštite životinja i pomoći porodicama sa ugroženih područja. To su inicijative za kojima tragamo. Takođe, kompanije u poslednje vreme dosta ulažu u svoju zajednicu i sada se najviše postiču socijalna zaštita, obrazovanje i rešenja mnogih problema.” rekla je Marija Mitrović iz fondacije “Trag”.

Izvor: RTS