KanabisDani nas dele od odluke da u Srbiji kanabis bude legalizovan u medicinske svrhe.

Biće dozvoljeno da se koristi kao pomoćno sredstvo radi ublažavanja bola kod onkološki, HIV pozitivnih pacijenata, otklanjanju spazma kod multiple skleroze…
Ministar zdravlja, dr Zlatibor Lončar kaže za „Blic” da će radna grupa, sastavljena od stručnjaka iz raznih oblasti, uskoro završiti posao.

– Tražio sam mišljenje struke i ljudi koji se bave ovom temom, kako bi odluka o legalizaciji kanabisa imala proverene argumente i kako konačan stav po ovom pitanju ne bi bila odluka jednog čoveka. Očekujemo da definišu koji to medikamenti na bazi kanabisa mogu da imaju pozitivan efekat na zdravlje pacijenata – kaže za „Blic” ministar zdravlja, dr Zlatibor Lončar.

Saši Mićiću (44) koji boluje od multiple skleroze i koga je policija uhapsila pre pet meseci kada je preuzimao ulje od kanabisa ova vest daje nadu.

– To je divna vest, jer će sada svako imati mogućnost da bira. Od kada sam počeo da koristim ulje od kanabisa simptomi multiple skleroze su nestali. Spazam, odnosno ukočenost mišića, sa kojim se najčešće bore oboleli, već na početku korišćenja kanabisa se povukao. I problem sa govorom više nemam.
Jedino još imam problem sa hodom, odnosno sa mišićima na nogama, ali i to se polako reguliše, jer sam uporan. Cilj mi je da ponovo potrčim – kaže Saša.

Ministar Lončar: Očekujemo da definišu koji to medikamenti na bazi kanabisa mogu da imaju pozitivan efekat na zdravlje pacijenata Dr Milan Savić, direktor Klinike za cerebrovaskularne bolesti „Sveti Sava” i lekar koji je podneo inicijativu za izmenu Zakona o psihoaktivnim i kontrolisanim supstancama, kaže da je oko legalizacije kanabisa najvći problem bio da li će se koristiti u lečenju ili kao pomoćno sredstvo.

– Stručnjaci u radnoj grupi u početku su se razmimoilazili. Najviše spora bilo je u tome što je jedna grupa smatrala da marihuana leči i da treba da se koristi kao lek. Međutim, nema dovoljno dokaza za tu tvrdnju. Trenutno se rade u Americi istraživanja na ljudima, koja treba da dokažu da li kanabis stvarno leči – ističe dr Savić.

Doktor objašnjava da će se marihuana kao pomoćno sredstvo koristiti kao simptomatska terapija, kao bilo kao ulje ili lek, ukoliko propisana konvencionalna terapije ne bude imala efekta.

– Dokazano je da je blagotvorna u terapiji bola, kod pacijenata koji dobro ne podnose hemoterapiju, kod problema sa snom i ishranom. Marihuanu će moći da koriste i oboleli od HIV infekcije, multiple skleroze, kao i deca koja boluju od epilepsije. Davaće se onima kod kojih terapija ne pomaže – objašnjava dr Savić.

Izvor: Blic