Sofija

Za osam meseci, od februara ove godine kada smo posetili bračni par Svetozara i Vesnu Šušić, mlade roditelje koji nastavljaju očajničku borbu za oporavak ćerkice Sofije u njihovom skromnom iznajmljenom stanu u centru Nikšića, kao da se ništa nije promenilo sem što je Sofija 13. septembra proslavila drugi rođendan i stekla mnogo znanih i neznanih prijatelja širom sveta, koji su joj pomogli u lečenju.

Njen napredak u fizičkom smislu je očigledan, gotovo neverovatan. Sada je to vižljasta, dugonoga devojčica, lepih krupnih tamnih očiju, no koja, nažalost, još ne može da stane na noge i artikulisano izgovori neku reč. I dalje su prisutni problemi koji dolaze iz mozga, sfere koja još predstavlja veliku nepoznanicu za medicinu, oblasti gde počesto može biti presudna i upornost, koje ne nedostaje njenim roditeljima.

Ipak, to što sada češće i brže reaguje na glasove, na dodire, na nečije prisustvo i kada se nađe u naručju roditelja, a posebno brata Stefana, sada već 15-godišnjaka, to što se na njenom licu sve češće javljaju osmesi budi im nadu i daje snagu da istraju. Ova preslatka devojčica rođena je s retkim oboljenjem mozga, zvanim lisencefalija, koje izaziva deformitete u pravilnom razvoju moždanih vijuga, što izaziva teške posledice u odrastanju deteta.

– Mi prosto ne smemo ni da se radujemo jer smo potpuno svesni i dugotrajnosti i neizvesnosti Sofijinog lečenja – kaže njena majka 34-godišnja Vesna, koja se već dve godine, otkad je ustanovljeno Sofijino oboljenje, takoreći ne odvaja od svog deteta.

Sofija2

Rođendanski poklon
Uoči Sofijinog drugog rođendana, na adresu Šušića stigao je paket iz Amerike od Zdravke Radić, poznatije pod imenom Lutka, koja tamo živi već dvadesetak godina sa svojom porodicom.
“Njena pažnja i briga za naše dete prevazilazi sve rodbinske i prijateljske veze. Ovo je, mislim, osmi paket koji je poslala u proteklih nepune dve godine. A tek po sadržaju paketa može se videti sa koliko ljubavi ona to radi. I svaki put poruka podrške: da istrajemo, da će Sofiji svakako biti bolje…”, ističe Svetozar Šušić.

– Letos smo imali zaista velikih problema. Prvo nam je u maju dr Milan Borković iz Beograda, koji od početka prati Sofiju, na osnovu tada lošeg nalaza najavio moguće komplikacije. Već početkom juna zapazila sam i njene blaže oblike epi-napada. Sofija je hitno smeštena u Dečju kliniku u Podgorici, čije je osoblje ispoljilo veliku brigu i pažnju prema njenom detetu. Novu terapiju, srećom, Sofija je veoma dobro podnela i rezultati su veoma uočljivi.

– Doktor Borković je bio zadovoljan, kao i najnovijim nalazom kada smo Sofiju nedavno vodili na kontrolu – priča Sofijin otac 37-godišnji Svetozar, rodom iz Konjica. – On je tada preporučio da je ponovo što pre odvedemo u Igalo jer joj je proletošnji boravak zaista prijao i bio od koristi. Lekarska komisija u Podgorici se sa tim saglasila čim je pogledala dokumentaciju i videla dijagnozu, ali opštinska birokratija ovde u Nikšiću, koja po nekom zakonu i pravilu udara poslednja pečat na uput, nije htela ni da čuje.

Za sada je neizvesno da li će to neka viša instanca preinačiti, da li će sila argumenata iz medicinske dokumentacije biti jača od sile paragrafa kojih se slepo drže u Nikšiću, ostaje da se vidi. “Mi se u to malo nadamo, ali nemamo ni drugog izlaza i rešenja, jer otkud nama 2.000 evra koliko košta dvadesetodnevni boravak i terapija u Igalu”, nemoćno širi ruke očajni otac Svetozar, koji ne razume to što se nikšićka birokratija u slučaju njegovog deteta drži propisa kao pijan plota, iako, kako on tvrdi, ne postupa tako i u drugim, neuporedivo bezazlenijim slučajevima.


Kontakt adresa
Ukoliko želite da pomognete, sa porodicom Šušić iz Nikšića, 81400, Humci bb, možete direktno da ostvarite kontakt putem mobilnog telefona: +382 67 755 122. Svoju pomoć možete kao i uvek da ponudite i posredstvom Humanitarnog mosta “Vesti” na brojeve: +381 11 3193 771 ili +381 11 3190 924.


Izvor: VESTI online