VakcinaNe zna se kome će biti dostupna
Iako je početkom nedelje zvanično počelo prijavljivanje pacijenata za kubanske vakcine koje obolelima od karcinoma pluća pružaju šansu za produžetak života, u Kliničkom centru Kragujevac nisu obavešteni o tome da li njihovi pacijenti mogu računati na ovaj lek. Jedino se zna da će se, prema odluci Ministarstva zdravlja, testiranje vakcine obavljati samo u Klinici za pulmologiju Kliničkog centra Srbije, KBC Bežanijska kosa i Institutu za pluće bolesti u Sremskoj Kamenici.

Direktorka Klinike za pulmologiju KC Kragujevac prof. dr Zorica Lazić kaže da ih niko od nadležnih iz Ministarstva zdravlja još nije informisao, niti konsultovao, o bilo čemu vezanom za početak kliničke studije vezane za primenu kubanske vakcine, pa i ona, poput ostatka javnosti, zna samo onoliko koliko je mogla da sazna u medijima.

Izražavajući čuđenje što se među institucijama određenim za testiranje kubanskog leka našao i KBC Bežanijska kosa, koji nije specijalizovan za lečenje ove vrste karcinoma, profesorka Lazić kaže da će u najkraćem roku zatražiti detaljnije objašnjenje o svim aspektima početka studije koja bi trebalo da ispita efikasnost pomenutih vakcina i potvrdi opravdanost njihovog uvođenja u proceduru lečenja, budući da su očekivanja pacijenata velika.

– Iako se u medijima često najavljuje kao spasonosni lek, kubanski doktori su za sada vakcinom „cimavax EFG” pojedinim pacijentima sa karcinomom pluća u četvrtoj fazi bolesti, u kojoj se očekuje najviše šest meseci života, uspeli da produže život za dve do pet godina. To, na žalost nije izlečenje, ali je daje nadu da se najgori ishod može odložiti. Kako ne treba odbaciti mogućnost da se u međuvremenu pronađe efikasniji lek, ne treba da čudi što oboleli do ove teške bolesti polažu velike nade u vakcinu sa Kube. Pošto na našoj Klinici samo dijagnostikujemo bolest, dok se lečenje obavlja u Centru za onkologiju, ne mogu vam reći da li su pacijenti dolazili da se raspitaju za način na koji se mogu prijaviti za učešće u studiji, ali pretpostavljam da se neizlečivi bolesnici hvataju za sve što daje bar i tračak nade, kaže direktorka Klinike za pulmologiju Lazić.

U Centru za onkologiju i radiologiju nismo uspeli da nađemo sagovornika voljnog da govori bez odobrenja direktora, ali smo dobili nezvaničnu potvrdu da i ovde znaju samo onoliko koliko su preneli mediji kao i, takođe nezvaničnu informaciju, da se pacijenti već mesecima, od prvih najava mogućnosti primene kubanskih vakcina, svakodnevno raspituju kada će i na koji način moći da dobiju lek koji im može produžiti život.

Ni vršilac dužnosti direktora KC-a prof. Predrag Sazdanović nije mogao da nam ponudi odgovor na pitanja da li će pacijenti oboleli od karcinoma pluća u četvrtom stadijumu koji se leče u Kragujevcu moći da se prijave za vakcine i da objasni proceduru prijavljivanja. Uz objašnjenje da je reč o kliničkoj studiji, pošto lek još uvek nije zvanično registrovan ni u našoj zemlji, ni u Evropskoj uniji, pi ar služba KC-a nas je za detaljnije podatke uputila na sajt Ministarstva zdravlja. Na ovoj stranici, u vesti o kubanskim vakcinama, stoji obećanje ministra Lončara da će Ministarstvo izaći u susret svima koji žele i ispunjavaju uslove za dobijanje vakcine.

Kako, gde i kada će pacijenti koji nemaju vremena za čekanje, a koji se ne leče u tri izabrane zdravstvene institucije, moći da dođu do leka koji im predstavlja poslednju nadu, za sada niko nije mogao da nam odgovori.

Izvor: kragujevacke.rs