Vojvodina

NOVI SAD – U Vojvodini je kod poslodavaca prijavljeno ukupno 4.220 osoba sa invaliditetom, a punom primenom zakona moglo bi se zaposliti još 1.400 osoba sa nekom vrstom invaliditeta, saopštio je danas Pokrajinski sekretarijat za privredu i zapošljavanje.
Povodom 3. decembra – Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, saopšteno je da se na teritoriji Vojvodine nalazi i 14 preduzeća za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom, od čega je 12 u privatnom vlasništvu, a čak pet je osnovano u poslednje dve godine.Zaključno sa novembrom 2015. godine, u Vojvodini je registrovano 7.278 nezaposlenih osoba sa invaliditetom, od kojih je 2.279 žena, dok je struktura nezaposlenosti bez značajnijih promena pa su najmasovniji oni starosne dobi preko 40 godina, njih 70 odsto.
Pokrajinski sekretarijat je pozvao sve poslodavce na društveno odgovorno poslovanje i veće zapošljavanje osoba sa invaliditetom.
Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom nalaže da su svi poslodavci u javnom i privatnom sektoru, sa više od 20 zaposlenih, obveznici zapošljavanja osoba sa invaliditetom.
Međunarodni dan osoba sa invaliditetom obeležava se od 1992. godine, kada je Generalna skupština UN usvojila rezoluciju, kojom se sve zemlje pozivaju na obeležavanje tog dana s ciljem da se osobama sa invaliditetom omogući jednako uživanje ljudskih prava i ravnopravno učešće u društvu.

Izvor: RTV