Ovde želi da se vrati: Miloš Knežević u rodnom kraju
Nekoliko štićenika Humanitarnog mosta nalaze se u ovom času u inostranim klinikama gde biju svoje životne bitke, okruženi lekarima, porodicom i najlepšim željama za ozdravljenje koje stižu od naših vernih čitalaca.
Ovde želi da se vrati: Miloš Knežević u rodnom kraju
Ovde želi da se vrati: Miloš Knežević u rodnom kraju

Među njima su i 18-godišnji Miloš Knežević iz Prigrevice kod Apatina i 16-godišnja Beograđanka Nina Spremović, koji se ne poznaju a ipak za oboje kucaju srca plemenitih ljudi širom sveta. Miloš je već dobio dve bitke, a sada vodi i treću protiv malignog tumora na kičmi u minhenskoj klinici Groshadern, a beogradska učenica Nina bori se protiv akutne leukemije u rimskoj pedijatrijskoj bolnici Gesu.

U trenutku dok pišemo tekst, Miloš prima infuziju sa hemioterapijom, a Nina se nalazi u sterilnoj sobi nakon nedavne transplantacije, zajedno sa majkom Vidom, koja je bila donor svojoj ćerki. I za jednog i za drugog štićenika “Vesti”, nemački i italijanski lekari ulažu maksimalne napore, uz savremene medicinske metode, kako bi se ova srpska deca vratila izlečena u otadžbinu, gde im nije bilo pomoći. Njima su nedavno stigla i dva priloga od po 500 australijskih dolara, koje su uputile članice Kola srpskih sestara Žene mironosice pri crkvi Sveti arhiđakon Stefan iz Kizboroa, čiju ukupnu donaciju od 8.500 dolara za bolesnu decu “Vesti” ubrzano uručuju širom Srbije, Republike Srpske i Crne Gore.

Prigrevica na nogama
Sugrađani porodice Knežević iz Prigrevice obasuli su ovih dana “Vesti” mejlovima i telefonskim pozivima. Svi su tražili način kako da još pomognu zemljaku Milošu. “Kada bismo imali dali bismo svih 40.000 evra za Miloša, ali i ovo naše malo biće dar iz srca…”, poručila je Dragica Lazić. Za sve informacije u vezi s lečenjem Miloša na raspolaganju je otac Boris (telefon +49 -157-7309 – 6157), a kontakt je moguć i preko mejla: knezevic.milos.nadja@gmail.com.

Ipak, jedan prilog nas je posebno dirnuo jer dolazi od onog ko je izgubio rat sa bolešću. On je znao da ne može birati kada i gde će umreti, on je znao da može samo odlučiti kako će živeti.

Sećanje na donatora
Prilog od 1.025 američkih dolara u redakciju “Vesti” doneo je mladić dobre volje, odbojkaš Mladen Matijašević, koji nam je otkrio u nekoliko reči ko je bio Milan Škorić: “Drugar bez premca, završio je Poljoprivredni fakultet, počeo da radi i želja mu je bila da poklanja novac ljudima u nevolji. I uvek je govorio da novac u materijalnom smislu nije bitan, ali da njegov nedostatak ugrožava mnoge, počev od bolesnih do talentovanih, jer kada bi ga imali došli bi brže do cilja…”.

To je 33-godišnji Milan Škorić iz Novog Beograda, preminuo 15. jula ove godine. Jedna od njegovih poslednjih želja bila je da se iznos od 1.025 američkih dolara uruči baš 18-godišnjem Milošu Kneževiću. Zašto baš njemu, ne znamo, ali verujemo da je na našem portalu Vesti onlajn pročitao potresan apel roditelja, ali i reči ovog osamnaestogodišnjaka: “Nema predaje!”.

ata Nenad i ćerka Nina Spremović
ata Nenad i ćerka Nina Spremović

Zahvaljujemo se roditeljima i bratu Milana Škorića, koji su se potrudili da ova donacija stigne u “Vesti”, a ovom mladom čoveku koga nema više među nama, u znak divljenja i ponosa što je postao deo velike porodice naših donatora posvećujemo nekoliko stihova iz njegove omiljene “Besmrtne pesme” Miroslava Mike Antića:

“… Ako ti jave: umro sam, a bio sam ti drag… Ako ti jave: umro sam, ne veruj, to ne umem… Na ovu zemlju sam svratio da ti namignem malo. I zato: ne budi tužan… Noću, kad gledaš u nebo, i ti namigni meni… upamti: to ja još uvek šašav letim, i živim…”.

Držimo joj palčeve
Donaciju od 500 evra Kola srpskih sestara iz Melburna za bolesnu Ninu Spremović preuzela je u “Vestima” njena tetka dr Svetlana Spremović: “Nina je žestoki borac, ona čak i uči u bolnici i svaki dan se dopisuje sa svojim drugarima iz Beograda. Nadamo da je transplantacija uspela, kontrolni nalazi su zasad ohrabrujući. Držimo joj palčeve”, kaže dr Spremović.

Izvor: VESTI online