Mada još nisu kompletno završili novu kuću koju dve godine, uz pomoć čitalaca “Vesti” i dobrotvora iz ovog kraja, grade na periferiji Novog Pazara, Milosav Obradović (37), njegova ostarela majka Milosija (66) i mentalno bolesna sestra Slađana (37) prvi sneg i zimu ipak su dočekali u svom novom i toplom domu pored magistralnog puta Raška – Novi Pazar. Njihovoj sreći, kako ističu, nema kraja, još ne veruju da su na sigurnom i na svome i da je život u zabitom zaseoku Trnavci, u straćari punoj vlade i studi, samo ružna prošlost…
Obradovici
I šporet pred kućna vrata: Porodica Obradović

Kako smo i planirali, uselili smo se u jednu sobu koju smo stigli da završimo, dobili smo i lep nameštaj, biće ovo naša prva zima u udobnosti o kakvoj smo decenijama maštali. Nema više blata i pešačenja, asfalt nam je na desetak metara, a Novi Pazar nadohvat ruke. Još ne verujem da je ovo naša kuća i da se više nećemo smrzavati u Trnavcima… Neizmernu zahvalnost, dok smo živi, dugujemo Hidu Muratoviću, Humanitarnom mostu “Vesti” i dobrotvorima “od Amerike do Australije”. Da nije bilo apela, Hidove upornosti i donacija iz celog sveta, još bismo mi bili “gore visoko u brdima” i bez ikakve šanse… Puno su nam pomogle i firme i pojedinci iz Novog Pazara i naše divne komšije iz Trnavaca koji su selo napustili godinama pre nas, hvala im svima do neba – kaže radosni nadničar Mićo.


POZIV DONATORIMA
Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.


– Odrasla sam i ceo život provela u muci i bedi boreći se sama, bez davno preminulog muža i bilo kakvih primanja, za mog sina Mića koji je još kao dečak morao u nadnicu, i ćerku Slađanu od koje, zbog njene zaostalosti u razvoju, ni trenutka nisam smela da se odvajam. Svašta sam u životu preživela, bilo je dana kada ni za hleb nismo imali. Kućerak oblepljen blatom nam je prokišnjavao, duvalo je kroz zidove, plafon nam je u snu padao na glave… Sve je to sada prošlost, možda je za mene kasno, ali za Mića i Slađanu nije, moj sin će moći sada i da se oženi. Hvala vam deco moja, Bog neka vas čuva kud god da ste – poručuje i blagosilja majka Milosija Obradović. A Slađana, koja odmalena uglavnom ćuti, kad je letos kuća ukrovljena prvi put je povezala nekoliko rečenica, a posle useljenja je postala još pričljivija: “Vidi, došao Hido i doneo nam šporet”, nasmešila se tokom useljenja ovom humanitarcu koga mnogi u Novom Pazaru i širom Sandžaka – Raške oblasti nazivaju i “sirotinjskom majkom”.
Obradovici2Nameštaj na poklon

– Nismo stigli ni patos da postavimo, ali smo betonski pod dobro izolovali i privremeno postavili itison i tepih. Žurili smo da Mićo, Milosija i Slađana pre snega napuste Trnavce. Trud nam se isplatio. Samo što su napustili zabito selo, napadalo je 30 centimetara snega. Na useljenju su nam pomogli firma Da-Sa nameštaj, koja je obezbedila kaučeve, preduzeće Pionir koje je kupilo stolove i stolice, Rade Milanović iz Beča je poslao novac za električni šporet, a jedna gospođa iz Švajcarske je donirala frižider… Radujem se zajedno sa njima – poručuje Hido Muratović.