Radost na kućnom pragu: Aktivisti Crvenog krsta i familija Gligić
Zima je već stigla u selo Gornje Jaruške. Obradovala je 11-godišnjeg Stefana i sedmogodišnjeg Domenika, a njihove roditelje, 37-godišnju Stanu, 50-godišnjeg Vladu, i deku 62-godišnjeg Rajka Gligića zabrinula.
Radost na kućnom pragu: Aktivisti Crvenog krsta i familija Gligić
Radost na kućnom pragu: Aktivisti Crvenog krsta i familija Gligić

Po ko zna koji put pitaju – kako prezimiti kao jedini srpski povratnici u zavičaj, u kući na osami, na padinama Ozrena i Konjuha. Ipak, 2. decembar neće zaboraviti: tog dana su se vredni aktivisti Crvenog krsta iz Petrova zaustavili pred njihovim skromnim domom, podignutim na zgarištu spaljene kuće, još u doba ratnih zbivanja, i prešli prag noseći im brojne poklone.


Prvi poklon paket
Porodici Gligić prvi poklon paket stigao je od naše čitateljke 71-godišnje Slavne Stojanović iz Beča, rodom iz Požarevca. Obradovala je i domaćine i decu. Hvala joj! Adresa familije Gligić glasi: Gornje Jaruške, 75290, opština Lukavac, FBiH. Domaćicu Stanu možete da dobijete na mobilni telefon: +387 62 891 243.


Deca su se obradovala slatkišima i paketima, a domaćini zamrzivaču od 300 litara, vrednom 275 evra, koji su im poklonili Banijci iz Melburna. Baš ono što su rekli reporteru “Vesti” kada smo ih pitali im je najpotrebnije. Sredstva od 300 evra koja su plemeniti zemljaci iz Australije uputili Humanitarnom mostu “Vesti” uz dozvolu da ih usmere gde smatraju da je najpotrebnije našla su pravu adresu. Tako je još jedan od priloga sa devete humanitarne Banijske večeri razgalio srca siromašne srpske porodice, koja se izdržava samo od onoga što sami poseju ili uzgoje, jer posla nema.

STIGAO ZAMRZIVAČ: Hvala, Banijc
STIGAO ZAMRZIVAČ: Hvala, Banijc

– I ne znate koliko nam ovaj zamrzivač znači. Sada ćemo hranu koju proizvedemo imati gde i da ostavimo i duže sačuvamo, nećemo morati da je čuvamo na tradicionalni način. Ne mogu da se zahvalim dovoljno ljudima koji su nam pomogli da dobijemo zamrzivač – isticala je domaćica Stana, a onda poručila:

– Sigurno ima slučajeva i težih od našeg i mi bismo mogli nekom pomoći, da mu damo drva, krompira i luka, imamo i drva koja čuvamo, ali koji metar bismo mogli takođe da poklonimo nekom ko nema – rekla je ona.

Gligići kažu da veliku zahvalnost duguju i dobročiniteljima iz Crvenog Krsta Petrovo i Modriča.

– Od njih smo dobili brašno ulje, šećer i druge namirnice za koje mi nemamo novca da kupimo, a idu praznici i trebaće nam da i moja deca imaju pristojan ručak. Nećemo zaboraviti da imena dobrotvora spomenemo za prazničnom trpezom – poručuju skromni i vredni Gligići. Eto, još jedna akcija Humanitarnog mosta je uspešno završena, a pokazala je da zahvalnost ljudi u nevolji ide i dotle da i oni iz svoje nemaštine žele da pomognu nekom ko je u težoj situaciji od njih.

Neostvarena želja
Crveni krst Petrova iz Republike Srpske i ranije je organizovao nekoliko akcija pomoći Gligićima. Potpredsednik Skupštine organizacije Crvenog krsta Petrovo Živorad Radić poručio je da će uz pomoć dobrotvora pokušati da ovoj porodici ispuni najveću, a još neostvarenu želju – da im kupe frezu za obradu zemlje. Volonteri Crvenog krsta Gligićima su uručili i novogodišnje poklon-pakete, dar Crvenog krsta iz Petrova, i paket hrane i higijenskih sredstava, poklon Opštinskog Crvenog krsta iz Modriče. Frankfurtske “Vesti” se zahvaljuju Crvenom krstu Petrovo na uspešnoj saradnji.

Izvor: VESTI omline