Ko je jednom čuo ili video bar s novinskih slika dvogodišnju Sofiju – nije je nikad zaboravio. Njene nevine oči, njen nevini osmeh, mnogi nisu zaboravili. Ona još ne zna reći hvala, ali umesto nje, to najiskrenije kaže mladi bračni par iz Nikšića: 34-godišnja Vesna Šušić i njen četiri godine stariji suprug Svetozar, rodom iz Konjica, koji su već drugi put iznenađeni i beskrajno zahvalni plemenitim ljudima širom sveta, onima koji su im omogućili da njihovo dete boravi na banjskom lečenju i rehabilitaciji u Igalu
Oni veruju u nas: Vesna Šušić sa ćerkom Sofijom
Oni veruju u nas: Vesna Šušić sa ćerkom Sofijom

Drugog leka nažalost nema za Sofiju, miljenicu svih nas, bebu rođenu s retkim oboljenjem mozga za koje savremena medicina još nije našla spasonosnu formulu. I baš taj lek nikšićka birokratija odlučila je da – ukine! Sve po slovu zakona i pečata.

Ipak, njena dva boravka u ovoj crnogorskoj banji donela su toliko veliki zdravstveni pomak, da je i sam lekar koji je vodi bio zapanjen povoljnim ishodom. S druge strane, roditelji male Sofije uzrok čudu, što su veliki epileptični napadi prestali, i što je devojčica počela da reaguje i komunicira s okolinom, pripisali su ne samo banjskom lečilištu, već kao vernici željama i molitvama na stotine nepoznatih ljudi širom sveta. A kada su naši čitaoci čuli ovu vest, proradio je onaj već čuveni srpski inat, pa su odlučili da opet samostalno pomognu Sofiji, uz poruku:

“E, kad vi braćo i sestre ne možete i nećete – mi baš hoćemo.”


POZIV DONATORIMA
Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.


Jedan od poslednjih priloga u iznosu od 500 australijskih dolara stigao je od Kola srpskih sestara Žena mironosica pri crkvi Sveti arhiđakon Stefan u Kizboroa, a naš novinar Budo Simonović iz Podgorice već je uručio dar porodici Šušić, skromnim ljudima koji uzalud traže neku veću reč od one – hvala.

A pravo iznenađenje ovu porodicu čeka za koji dan jer su i Hercegovci iz Melburna skočili na noge, pa će svojom akcijom iznenaditi ne samo porodicu Šušić, nego i sve one koji smatraju da su odlaskom iz zavičaja u tuđinu za sobom zatvorila sva vrata.

Pesme po željama
Naš humani zemljak Veselin – Tale Živak pevaće 11. decembra u kafeu Princ u Las Vegasu ponovo za Sofiju. Prošle godine poželeo joj je 13. septembra srećan prvi rođendan i sav prihod s dobrotvorne večeri poklonio porodici Šušić iz Nikšića, koju i ne poznaje. Tada je rekao: “Kadasam video sliku bebe Sofije, znao sam da moram nešto da učinim.” Učinio je mnogo, a za koji dan pevaće pesme po željama posetilaca, a sav prihod i s ove humanitarne zabave biće uplaćen za lečenje obolele devojčice.
Bravo, Tale, hvala u ime Humanitarnog mosta, uz našu malu želju da nas se setiš uz pesmu… “Sjaj tuđine”.

Izvor: VESTI online