Zahvaljujući lozničkom Udruženju građana osoba sa invaliditetom Lagator Miroslav Tomić, njihov član iz čuvenog sela Tekeriš, dobio je novi krov nad glavom.
I Tomić radio na svojoj novoj kući
I Tomić radio na svojoj novoj kući

Umesto trošnog starog vajata, on će zimu dočekati u novoj kući sa svim neophodnim pokućstvom. Pedesetogodišnjeg gluvonemog Miroslava Tomića, prošle godine su komšije učlanile u ovo udruženje, a pre dva meseca zatražile pomoć za svog prijatelja. Prema rečima Gorana Petronića, izvršnog direktora Lagatora, Tomić je posle smrti roditelja i urušavanja stare kuće, živeo sam u trulom vajatu na oko pet kilometara od centra sela.

– Pošto mu se kuća sasvim urušila, komšije su donele stari vajat koji je Tomić obložio najlonom. Kada smo videli gde provodi dane, rešili smo da mu pre snegova sagradimo novu kuću. Našli smo desetak privatnih firmi i pojedinaca voljnih da pomognu i zajedno sa njegovim komšijama započeli gradnju kućice od 25 kvadrata. Sve radove smo završili na vreme, ovih dana postavili crep i uneli nameštaj tako da se uselio i predstojeću zimu dočekaće u sigurnom i toplom – kaže Petronić.


POZIV DONATORIMA
Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.


U radovima na kući učestvovao je i sam Tomić za koga u selu kažu da je, uprkos nedaćama, uvek dobro raspoložen, da je vredan čovek koji im je uvek bio pri ruci, pa su rešili da mu dobro dobrim vrate. Povodom obeležavanja Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom u prostorijama Lagatora Tomiću su svečano uručeni ključeve nove kuće.

Radenko na redu
Tako je pored starog vajata nikla nova kuća kao potvrda da uprkos teškim vremenima humanost još postoji i da su ljudi spremni da se organizuju i pomognu čoveku u nevolji. Zato je pokrenuta i nova akcija da se Radenku Alimpiću iz Lešnice, koji živi u lošim uslovima, uskoro napravi novi dom.

Izvor: VESTI online