Zivot

Pre skoro dva meseca, porodica Arsenijević iz Malih Pčelica, u prisustvu privatnog izvršitelja, iseljena je iz svoje kuće, zbog duga od oko pet hiljada evra, koji su imali prema privatnim poveriocima.

Kako bi dug bio namiren, kuća je prodata sudskim putem, a Arsenijevići su sa petoro maloletne dece morali da je napuste i od tada žive u nedovršenom objektu.

Naša Televizija posetila je ovu porodicu, koja se posle dobrih i komfonrih uslova u kojima je godinama živela, našla u potpuno novoj situaciji.

Posle života u kući od 170 kvadarata, gde je bilo dovoljno mesta za petoro dece, život sedmočlane porodice Arsenijević, sveo se na 20 kvadrata, koji su im sve, dnevna i spavaća soba, trpezarija i mesto gde deca rade domaći.

Najstarija je, desetogodinja Teodora, a najmlađi Stefan ima samo dve godine. Jedini novac koji ulazi u kuću je nadokanada za porodiljsko bolovanje.

“Moja plata je trenutno 23 hiljade dinara, tako da od toga živimo. Ne podležemo tome da možemo da dobijemo dečji dodatak, niti socijalnu pomoć. Zato što mi imamo dosta imanja, koje nije prevedeno, a nije naše”, kaže Sanja Arsenijević.

Posle napuštanja kuće koju su izgubili na Sudu, Arsenijevići su se uselili u svoj objekat. Dragan Arsenijević kaže da su, kao višečlana porodica, na porodičnom imanju još ranije započeli izgradnju manje kuće, ali da su sada, silom prilika morali da se usele u objekat u kom nije bilo ni struje ni vode. Za kratko vreme, sa skromnim prihodima, mogli su da obezbede samo najnužnije.

“Mi smo nešto već sređivali, ali ne vredi, jer se sliva voda niz zidove i ulazi u kuću. I to što smo sredili, bez krova ništa ne možemo da uradimo, tako da smo tu gde jesmo…”

Zbog života u neuslovnom objektu i malom prostoru punom vlage i promaje, najmlađi članovi porodice, gotovo svakodnevno imaju prehladu i temperaturu.

“Deca su trenutno bolesna, sva. I ja i suprug smo isto bolesni. Teško je to što kada otvorite vrata, momentalno sva toplota izađe iz sobe. U jednoj sobi je nas sedmoro, tako da je i higijenu teško održavati”.

Žvot ove sedmočlane porodice, iako se trenutno nalaze u kući od oko 60 kvadrata sveo se na jednu sobu, jer je jedino u njoj toplo. Iako su život promenili iz korena, najmlađi Arsenijeviće se ne žale mnogo i imaju skromne novogodišnje želje.

“Ja se puno radujem što će da stigne Nova godina i što ću od deda Mraza da dobijem igrake i slatkiše, za sesru i moju braću”, rekla je Teodora Arsenijević

“Mi za decu imamo sve, i garderobu i stvari, u principu smo uvek bili sređeni i imali smo sve. Sada smo došli u situaciju da nam odjednom treba sve, a najviše građevinski materijal da završimo krov, kako bismo prezimili ovu zimu”, ističe Sanja Arsenijević.

Skromni i nenaviknuti da budu u situaciji da zavise od drugih, Arsenijevići kažu da su im u pomoć pritekli prijatelji, koji su im pomogli, da za prvo vreme postave prozore i opreme kupatilo.

Međutim, sada im je bukvalno potreban krov nad glavom, koji, zbog malih prihoda ne mogu sami da podignu.

Izvor: RTK