Najveća prednost vakcine je njena preciznost
Naučnici iz ruskog grada Novosibirska otkrili su nove efikasne načine borbe protiv onkoloških i infekcijskih bolesti, uključujući sidu i tuberkulozu. Lekari su modifikovali dendritske ćelije, koje su deo imunog sistema
Najveća prednost vakcine je njena preciznost
Najveća prednost vakcine je njena preciznost

Rusi otkrili vakcinu protiv rakaučnici iz ruskog grada Novosibirska otkrili su nove efikasne načine borbe protiv onkoloških i infekcijskih bolesti, uključujući sidu i tuberkulozu. Lekari su modifikovali dendritske ćelije, koje su deo imunog sistema.

Direktor Naučnoistraživačkog instituta za fundamentalnu i kliničku imunologiju Vladimir Kozlov kaže da je loše funkcionisanje imuniteta jedan od razloga oboljevanja od side, hepatitisa B i tuberkuloze. Ruski naučnici su uspeli da naprave vakcinu na bazi dentritskih ćelija. Tokom laboratorijskih istraživanja utvrđeno je da se modifikovane ćelije suprotstavljaju tumorima šest puta aktivnije od “običnih“ ćelija.

Vakcina je prošla klinička ispitivanja: oboleli od raka dojke i jajnika primali su lek tokom i posle hemioterapije. Kod njih nisu zabeležena neželjna dejstva, a osim toga, pacijenti se nisu obratili lekarima zbog recidiva tumora.

Novi lek je efikasan i protiv hepatitisa B. Naučnici smatraju da je najveća prednost vakcine njena “preciznost“. Naime, ona utiče samo na inficirane ćelije, ne šteteći zdravim organima.

U ovom institutu ističu da bi, pre svega, trebalo kupiti odgovarajuću medicinsku opremu i promeniti zakonodavstvo u sferi zdravstvene zaštite, kako bi novi lek dobili svi oni kojima je on neophodan.

Izvor: VESTI online

sdfasdfasdfsdf safds fds