Ruski naučnici su otkrili revolucionarni lek koji će moći da izleči rak, sidu, hepatitis i tuberkulozu. Tajna je u modifikaciji ćelija našeg imunog sistema.

Naučnici iz ruskog grada Novosibirska otkrili su nove efikasne načine borbe protiv onkoloških i infekcijskih bolesti, uključujući sidu i tuberkulozu.

Ljekari su modifikovali dendritske ćelije, koje su dio imunog sistema.

Direktor Naučnoistraživačkog instituta za fundamentalnu i kliničku imunologiju Vladimir Kozlov kaže da je loše funkcionisanje imuniteta jedan od razloga oboljevanja od side, hepatitisa B i tuberkuloze.

Ruski naučnici su uspjeli da naprave vakcinu na bazi dentritskih ćelija. Tokom laboratorijskih istraživanja utvrđeno je da se modifikovane ćelije suprotstavljaju tumorima šest puta aktivnije od „običnih“ ćelija.

Vakcina je prošla klinička ispitivanja: oboljeli od raka dojke i jajnika primali su lijek tokom i poslije hemoterapije. Kod njih nisu zabilježena neželjna dejstva, a osim toga, pacijenti se nisu obratili ljekarima zbog recidiva tumora.

Novi lijek je efikasan i protiv hepatitisa B. Naučnici smatraju da je najveća prednost vakcine njena „preciznost“. Naime, ona utiče samo na inficirane ćelije, ne šteteći zdravim organima.

U ovom institutu ističu da bi, prije svega, trebalo kupiti odgovarajuću medicinsku opremu i promijeniti zakonodavstvo u sferi zdravstvene zaštite, kako bi novi lijek dobili svi oni kojima je on neophodan.

Izvor: http://lijekizprirode.com/