Brokoli

Pojedine namirnice jačaju imunitet. Jedite što više citrusa, zelenog povrća i mlečnih proizvoda. Na jelovniku bi trebalo da se nađu i maslinovo i sojino ulje, pivski kvasac i žumance, koji sadrže vitamin E

Pravilna ishrana, u kojoj dominiraju sveže namirnice bogate vitaminima i mineralima, i pritom kalorijski uravnotežena, preduslov je za jak imunitet koji će da nas zaštiti od prehlada, gripa i infekcija.

Osnova ishrane za jačanje imunog sistema treba da budu limun, pomorandže, kivi, šumsko voće, ananas, zelena paprika, zeleno lisnato povrće koje obiliju vitaminom C. Međutim, ni meso, džigericu i mlečne proizvode ne bi trebalo da izbegavate, jer sadrže potreban vitamin A, koga ima i u brokoliju, spanaću, šargarepi, paprici. Na jelovniku bi trebalo da se nađu i maslinovo, sojino i ulje pšeničnih klica, pivski kvasac i žumance koji sadrže vitamin E – moćan antioksidans. Mahunarke, suvo voće, morski plodovi bogati su vitaminima iz B grupe.

Kao najbolja ishrana za imunitet (bogata probioticima i prebioticima) navodi se jogurt i fermentisani mlečni proizvodi koji sprečavaju razmnožavanje loših bakterija u crevima, gde se i stvara imunitet. Prebiotici se prirodno nalaze u belom i crnom luku, špargli i praziluku. Ono što treba da uradite jeste samo da ove namirnice uvrstite u nedeljni jelovnik, pojačate broj obroka koji sadrže ovu vrstu hrane i bićete zaštićeni cele zime od virusa i ostalih infekcija.

I zeleni čaj, na primer, obiluje antioksidansima i vitaminima, što pomaže pri jačanju imuniteta.

Normalnom probavom obezbeđuje se eliminacija otrova iz organizma, pa je zato potrebno jesti namirnice bogate prehrambenim vlaknima.

Izvor: B92