Budžetom za 2016. godinu planirano je skoro 3 milijarde dinara za Gradsku upravu za vanprivredu, odnosno osnovno i srednje obrazovanje, predškolske ustanove, kulturu, sport, medije i uduženja.

Iako je petina ukupnog iznosa predviđena za izmirivanje neplaćenih obaveza iz prethodnih godina u obrazovanju, u 2016. biće odvojena značajnija sredstva za rekonstrukciju školskih objekata, vrtića, dvorane Šumadija, teatra i sportske infrastrukture. Planirana su i sredstva za projektno finansiranje programa u oblasti kulture i za medije.

Podelom budžetskih sredstava za 2016. godinu u oblasti vanprivrede predviđeno je 850 miliona dinara za osnovno, oko 450 za srednje obrazovanje, za plate i troškove gradskih ustanova kulture skoro pola milijarde, a za sport 287 miliona dinara iz gradske kase.

Budžetska računica za vanprivredu u narednoj godini jednim delom je rasterećena pošto je u tekućoj izmiren deo zaostalih dugovanja prema prosvetarima za prevoz, jubilirane nagrade i za asistente u nastavi.

Ima vise prostora za ulaganja u rekonstrukciju škola, vrtića i sportske infrastrkture u 2016. godini, kaže resorni član Gradskog veća Boris Kovačevič.

Prvi put se u gradskoj kasi izdvajaju sredstva, oko 30 miliona dinara, za podsticaj razvoja privatnih vrtića kako bi se obezbedilo proširenje kapaciteta prema potrebama Kragujevca.

U oblasti kulture planirano je 50 miliona dinara za rekonstrukciju dvorane Šumadija i 3,7 miliona za teatar. Planirana su sredstva za finansiranje programa u oblasti kulture i tradicije, organizaciju Arsenal festa i Šumadijskih zimskih igara kao i za projekte udruženja i pojedinaca.

U gradskoj kasi će za medijske projekte biti izdvojeno 62 miliona dinara, a prvi put je planirano i finansiranje projekata udruženja u oblasti ljudskih i manjinskih prava sa 8 miliona dinara.

Izvor: RTK