Spavanje

Rezultati nedavno sprovedenog istraživanja pokazali su da su predugo spavanje i sedenje jednako nezdravi poput pušenja i konzumiranja prevelike količine alkohola.

Naučnici sa australijskog Instituta Saks sproveli su istraživanje u koje su uključili više od 230.000 osoba starijih od 45 godina. Ispitanici su ispunili anketu o svojim nezdravim navikama. Postavljena su im pitanja o tome jesu li pušači, koliko alkohola konzumiraju, vode li računa o zdravoj ishrani, jesu li fizički neaktivni, sede li predugo na poslu, pred televizorom ili kompjuterom (više od sedam sati) i spavaju li previše (duže od devet sati).

Trideset odsto odgovorilo je pozitivno na dva do tri postavljena pitanja. Nakon šest godina objavljen je podatak da je 16.000 ispitanika umrlo. Ustanovljeno je da je verovatnoća od preuranjene smrti kod osoba koje se nisu bavile telesnom aktivnošću 1,6 puta veća nego kod fizički aktivnih. Fizička aktivnost definisana je kao “150 minuta umerene ili veće telesne aktivnosti nedeljno”.

Studija je pokazala da je kombinacija telesne neaktivnosti, ‘sedelačkog’ načina života i spavanja dužeg od devet sati bila povezana sa smrtnošću većine učesnika istraživanja u jednakoj meri kao kombinacija pušenja i konzumiranja velike količine alkohola.

“Fizička neaktivnost bila je usko povezana sa smrtnošću učesnika istraživanja”, rekla je glavna autorka studije Melodi Ding, profesorka na Odeljenju za javno zdravlje Univerziteta u Sidneju.

“Posledice telesne neaktivnosti u kombinaciji s dugim spavanjem i razdobljima dužeg sedenja bile su još gore… Naime, kombinacija rizika od preuranjene smrti povećala se za četiri puta u odnosu na osobe koje su u upitniku odgovorile da dugo spavaju i često praktikuju sedelački način života”, objasnila je Dingova.

Istakla je da je pušenje naopasniji od svih rizika navedenih na listi i kazala da konzumiranje više od 14 alkoholnih pića nedeljno ne vodi u rizik od preuranjene smrti, ali da se u kombinaciji izgledi za to utrostručuju, a ako osoba pored toga previše (ili premalo) spava, rizik od prevremene smrti povećava se za pet puta.

“Kombinacija više negativnih navika bez sumnje je opasnija od samo jedne, ali eliminisanjem jedne od njih na dobrom ste putu da poboljšate svoje zdravstveno stanje”, poručuje Dingova.

Rezultati istraživanja objavljeni su u stručnom časopisu PLOS Medicine.

Izvor: B92