Toma4Uloga Srbije u migrantskoj krizi pohvaljena je u Evropskoj uniji i mi ćemo tako nastaviti bez obzira na to da li ćemo u tome imati pomoć, rekao je predsednik Tomislav Nikolić posle razgovora sa predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom.

Predsednik je, nakon razgovora u Briselu, kojem je prisustvovao i makedonski predsednik Đorđe Ivanov, najavio da je Srbija spremna da tokom zime primi i do 6.000 izbeglica.

Istakao je da je Srbija, za razliku od Makedonije, spremna da privremeno smešta migrante na određeno duži rok.

“Posebno u ovo vreme kad je zima, kada će se zbog saobraćaja duže zadržavati, da smo spremni 3.000 do 6.000 pa možda i više da primimo i za to nam treba pomoć”, rekao je predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

Kako je naveo, komesar Johanes Han je rekao da EU za to može brzo da izdvoji sredstva, ali da mu je on napomenuo da to kod nas podleže javnim nabavkama, pa će tako proces korišćenja sredstava i podizanje objekata malo potrajati.

Govoreći o zajedničkom sastanku sa Tuskom i Ivanovom, Nikolić je rekao da je najpre izrazio zadovoljstvo zbog otvaranja poglavlja.

“Ja sam najpre izrazio zadovoljstvo time što smo otvorili poglavlja, počeli konačno da razgovaramo i time što je naša uloga u migrantskoj krizi pohvaljena u izveštaju EK i Nacrtu rezolucije EP”, rekao je predsednik Nikolić.

Izvor: RTK