Nikoljdan da se slavi, živi bili i da ste zdravi, od dobrih ljudi darovi, od Boga zdravlje, domaćine, srećno ti slavlje…, pevušio je dan uoči Svetog Nikole 19-godišnji Dragan Radočaj iz Ljeskara kod Prijedora, mladi invalid koga su baš za krsnu slavu i ne znajući obradovale članice Kola srpskih sestara Žene mironosice pri crkvi Sveti arhiđakon Stefan u Kizborou u Melburnu, prilogom od 500 australijskih dolara.

Nikola

Ovaj mladić u telu dečaka, bolestan od neobične i retke bolesti “staklenih kostiju”, i ne pamti koliko je dosad imao preloma ruku i nogu, ali današnji veliki praznik će upamtiti: “Sunce me ogrejalo kada ste me nazvali i rekli za ovaj krupan dar. Sada ću ispuniti svoju davnu želju da odem kod tetke i sestre u Kranj u Sloveniji, kod kojih nikada nisam bio. Do neba se zahvaljujem članicama Kola srpskih sestara jer su me ovim poklonom zaista usrećile”, kaže razdragano Dragan, koji se uvek uz osmeh rvao sa bolešću.

– Dugo odgađamo taj put za Sloveniju, jer novca nikada dovoljno. Nakon obaveštenja novinara ‘Vesti’ o donaciji Dragan mi je sav ozaren uzviknuo: “Mama, sad idemo u Sloveniju, ja finansiram naše putovanje!” Bio je toliko srećan da vam ne mogu opisati jer on nigde nije išao, ništa nije video, samo je bio u Beogradu i to u bolnici i zato je ovo za njega krupna stvar, prvi put će videti malo sveta – kaže majka Dragana, koja je ovih dana pripremala skromnu i posnu trpezu za porodičnu slavu, pa je i njih Sveti Nikola obradovao i kroz radost njihovog mezimca Dragana. I tako je sreća zamenila tugu zbog nedavne smrti voljenog deke Mitra.

Ovaj izuzetno pametni i simpatični mladić osvojio je i naše čitaoce. Zahvaljujući zemljacima iz Norveške i njihovom daru Dragan je dobio kolica na elektronski pogon koja su ga, kako kaže, preporodila i sa kojima je postao potpuno druga osoba jer je, tvrdi, dobio “noge na poklon”. Ipak, iako invalid on ne sedi skrštenih ruku jer mu to njegov briljantni um ne dozvoljava. Od februara prošle godine, inspirisan američkom serijom “Zakon braće”, počeo je da pravi 3D origami figurice, čijom prodajom je zaradio 500 evra i kupio sebi kompjuter.


POZIV DONATORIMA
Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.


– Video sam kako to oni u seriji rade, nije bilo lako u početku, ali malo-pomalo i bio sam zadovoljan figuricama koje sam pravio: pingvine, labudove, gitare… Prijatelji mojih poznanika koji u Umagu na samoj obali mora imaju ugostiteljski objekat prihvatili su da gostima tokom sezone dele moje rukotvorine, pa koliko ko ostavi, evro-dva… Ja sam pravio suvenire i slao, a oni su meni slali novac i tako sam skupio 500 evra – kaže Dragan i dodaje da ima želju da u znak zahvalnosti svoje figurice pošalje i Kolu srpskih sestara Žena mironosnica u Melburn i redakciji “Vesti”.

Obećanje
Porodica Radočaj je osetila i pomoć lokalnih vlasti. Kada se nešto mnogo puta ponavlja stigne i do pravog mesta. “Od opštine Prijedor smo dobili plastenik, a vladajuća stranka DNS nam je obećala prepraviti ulaz u kuću, kako bismo napravili pored stepenica i ravan pristup, da bi Dragan sa kolicima mogao lako da ulazi i izlazi iz kuće”, ističe majka Dragana.

Izvor: VESTI online